Składniki:
na ciasto: ( podaję proporcje na 1 kg mąki i każdy niech sobie pomniejszy ilość składników. Zazwyczaj robię z 30-40 dkg na 2-3 pizze)
- 1 kg mąki pszennej,
- 50 g świeżych drożdży,
- 550 ml ciepłej wody,
- 8 łyżek oliwy z oliwek lub oleju,
- 1 łyżeczka cukru,
- 2 łyżeczki soli,
+
- 15 dkg brukselki,
- 2-3 łyżki śmietany 18% tł.,
- 1 żabek czosnku,
- oregano suszone,
- ser ( pleśniowy lub mozzarella),
- sól, pieprz,
- 1 łyżka oliwy z oliwek.
Przygotowanie:
Drożdże wymieszać z ciepłą wodą i cukrem. Odstawić na 10 minut. Dodać mąkę, sól, oliwę i wymieszać dobrze, żeby odchodziło od ręki. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. W tym czasie zrobić nadzienie. Brukselkę pokroić w plastry, wymieszać z oliwą i czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem. Wyrośnięte ciasto rozwałkować, polać śmietaną wymieszaną z oregano. Rozłożyć farsz z brukselki, na wierzch rozsypać ser.
Nastawić piekarnik na temp. 220 stopni C. Wstawić do piekarnika. Piec do zrumienienia około 12-15 minut.
Źródło: zpierwszegotloczenia.pl