[Przepis] Pizza bolognese1 min read

 

Składniki:

  • Ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1/2 szklanka mleka
  • 25g świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju
  • Dodatki:
  • 150g mozzarelli
  • 250g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki keczupu
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki czosnku, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy wraz z mięsem mielonym. Dodajemy przyprawy, keczup i koncentrat pomidorowy tak by powstał nam gęsty, mięsny sos. Studzimy.

Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, łączymy z mąką, cukrem, solą i olejem. Wyrabiamy gładkie ciasto. Rozwałkowujemy na kształt koła, zaginamy do środka brzegi. Na ciasto wykładamy farsz, posypujemy startym serem.

Pieczemy w temperaturze 210 stopni przez 15-20 minut, do zarumienienia brzegów.

 

Źródło: smaker.pl