Składniki:
- Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki
- 1/2 szklanka mleka
- 25g świeżych drożdży
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju
- Dodatki:
- 150g mozzarelli
- 250g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 4 łyżki keczupu
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki czosnku, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy wraz z mięsem mielonym. Dodajemy przyprawy, keczup i koncentrat pomidorowy tak by powstał nam gęsty, mięsny sos. Studzimy.
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, łączymy z mąką, cukrem, solą i olejem. Wyrabiamy gładkie ciasto. Rozwałkowujemy na kształt koła, zaginamy do środka brzegi. Na ciasto wykładamy farsz, posypujemy startym serem.
Pieczemy w temperaturze 210 stopni przez 15-20 minut, do zarumienienia brzegów.
Źródło: smaker.pl