Składniki:
na 4 pizzaburgery
ciasto:
- 1 kg mąki tortowej
- 7g drożdży w proszku
- 250ml letniej wody
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 100 ml oliwy
sos:
- 300ml passatty pomidorowej
- 1 ząbkek czosnku
- 1 posiekana cebula (opcja)
- 1 łyżeczka cukru
- bazylia i oregano
- oliwa
- sól i pieprz
- burgery:
- 600g mielonej wołowiny
dodatki:
- 400g sera
- mozzarella plus np cheddar
- reszta wedle uznania
Przygotowanie:
- 1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, następnie dodajemy do reszty składników ciasta i wyrabiamy aż stanie się gładkie i lśniące, przykrywamy i odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia.
- 2.Czosnek i cebulę szklimy na oliwie, dodajemy passatę lup pulpę pomidorową, gotujemy aż zgęstnieje doprawiamy solą pieprzem, cukrem, na koniec wrzucamy zioła.
- 3.Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko wyrabiamy, formujemy kulki 100-150g i cieńko rozwałkowujemy.
- 4.Przenosimy placek na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, na środku smarujemy sosem potem salami, bekon,ser, kotlet i ser.
- 5.zawijemy nadając kształt bułki, smarujemy oliwą opruszamy serem i wstawiamy do rozgrzanego na 220C piekarnika, pieczemy 15-20minut.
Źródło: videokuchnia.pl