Składniki:
na tortownicę o średnicy 18 cm
- 350 g mąki pszennej
- 180 ml letniej wody
- 20 g drożdży
- 20 ml oleju lub oliwy
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki cukru
Na sos:
- 1 puszka pomidorów
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 1 cebule
- 2 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
Dodatkowo:
- 100 g żółtego sera
- 100 g salami
Przygotowanie:
Sos:
- Cebulę pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż pokrojoną cebulę.
- Dodaj pomidory, przecier, sól pieprz. Gotuj/podsmażaj przez ok. 15 minut.
- Odstaw do ostygnięcia
- Do miski wsyp mąkę, dodaj pokruszone drożdże, sól, cukier, olej i wodę.
- Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Odstaw je na 30 minut do wyrośnięcia. Ciasto powinno być przykryte ściereczką, żeby nie wyschło
- Ciasto podziel na 4 części. 1 musi być większa od pozostałych trzech.
- Na papierze do pieczenia narysuj okrąg o średnicy około 17-18 cm. Rozwałkuj po kolei kawałki ciasta i wytnij z nich koła o takiej średnicy.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i podpiecz 3 spody z ciasta. Dosłownie przez 7-10 minut, tak żeby były leciutko podpieczone.
- Czwarty kawałek rozwałkuj cienko i wyłóż nim blaszkę wysmarowaną olejem.
- Spód wysmaruj sosem, posyp serem i połóż salami. Na to jeden z podpieczonych spodów. Powtórz czynność, aż skończą Ci się składniki.
- Na wierzchu musi być ser i salami.
- Pizzę piecz ok. 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Źródło: paulinawnuk.com