Składniki:
Ciasto:
- 450 g mąki pszennej
- 250 ml ciepłego mleka
- 8 g suchych drożdży (lub 16 g świeżych)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
Farsz: - 4 czerwone cebule
- 2 ząbki czosnku
- 200 g pieczarek
- 200 g sera żółtego
- 200 g dowolnej szynki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia
- 100 g czarnych oliwek
Dodatkowo: - 1 jajko do posmarowania
- Sos pomidorowy lub czosnkowy
Sposób przygotowania:
1. Do miski przesiej mąkę, wsyp sól, drożdże (jeśli używasz świeżych – zrób najpierw rozczyn) i zamieszaj. Wlej mleko i oliwę. Wyrabiaj ciasto aż stanie się miękkie i gładkie. Z ciasta uformuj kulkę, posmaruj odrobiną oliwy i odstaw pod przykryciem na około 1,5 godziny.
2. Następnie ciasto wyrób jeszcze raz i podziel na 4 części. Rozwałkuj każdą część na koła o średnicy około 20 cm.
3. Przygotuj nadzienie do calzone. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć pokrojoną drobno cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmaż do momentu aż się zeszklą (około 6 minut). Dodaj obrane i pokrojone w plasterki pieczarki. Posyp solą i pieprzem. Po około 5 minutach wrzuć pokrojoną w kostkę szynkę i smaż 3 minuty. Farsz przełóż do misi, dodaj pokrojone oliwki oraz oregano i bazylię. Zamieszaj.
4. Rozwałkowane placki nadziej przygotowanym farszem. Na połowę każdej części nakładaj nadzienie, zostawiając około 1 cm od brzegu ciasta. Posyp startym żółtym serem.
5. Brzegi ciasta posmaruj wodą, ciasto zegnij w połowie i uformuj pieroga. Brzegi sklej bardzo dokładnie. Pierogi ułóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Ciasto posmaruj delikatnie roztrzepanym jajkiem. Piecz w 200 stopniach przez około 25 minut. Pierogi powinny dość mocno się zarumienić.
6. Upieczone calzone podawaj z sosem pomidorowym lub czosnkowym. Najlepiej jeść na na gorąco. Smacznego!
Źródło: pyszny-przepis.pl