[Przepis] Pizza calzone, czyli włoski pieróg z kurczakiem i szpinakiem1 min read

Składniki:

  • porcja ciasta na pizzę
  • 2 garści szpinaku
  • 3 łyżki passaty (przecieru pomidorowego, nie koncentratu)
  • 1 łyżeczka jogurtu naturalnego
  • 50 g usmażonego / ugotowanego kurczaka (doprawionego tylko solą i pieprzem)
  • 1/4 kulki mozzarelli (lub ciut więcej jak kto lubi)
  • 1/2 ząbki czosnku

Przygotowanie:

  • Przygotować ciasto
  • Odstawić ciasto w miseczce przykrytej ściereczką w ciepłe miejsce, aż do podwojenia objętości (2-3 h) lub zostawić na noc.
  • Na patelni zredukować passatę o połowę, dodać posiekany czosnek i szpinak. Smażyć, aż szpinak zmięknie, następnie dodać jogurt i wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem i solą.
  • Ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować obie na grubość 2-4 mm i wyciąć koła miską odpowiedniej wielkości (czyli największą jaka będzie pasować).
  • Na oprószonej stolnicy położyć jeden krążek ciasta, ułożyć na nim z grubsza odciśnięty szpinak, kurczaka (poszarpać na mniejsze kawałki) oraz startą mozzarellę.
  • Posmarować brzeg ciasta niewielką ilością wody, placek złożyć na pół i ścisnąć brzegi, tak jak przy zwykłych pierogach.
  • Piec na blasze oprószonej mąką ~10-14 minut w temperaturze 190 stopni. Podawać z sosem czosnkowym doprawionym pieprzem.

Źródło: www.beszamel.se.pl