Składniki:
- porcja ciasta na pizzę
- 2 garści szpinaku
- 3 łyżki passaty (przecieru pomidorowego, nie koncentratu)
- 1 łyżeczka jogurtu naturalnego
- 50 g usmażonego / ugotowanego kurczaka (doprawionego tylko solą i pieprzem)
- 1/4 kulki mozzarelli (lub ciut więcej jak kto lubi)
- 1/2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
- Przygotować ciasto
- Odstawić ciasto w miseczce przykrytej ściereczką w ciepłe miejsce, aż do podwojenia objętości (2-3 h) lub zostawić na noc.
- Na patelni zredukować passatę o połowę, dodać posiekany czosnek i szpinak. Smażyć, aż szpinak zmięknie, następnie dodać jogurt i wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem i solą.
- Ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować obie na grubość 2-4 mm i wyciąć koła miską odpowiedniej wielkości (czyli największą jaka będzie pasować).
- Na oprószonej stolnicy położyć jeden krążek ciasta, ułożyć na nim z grubsza odciśnięty szpinak, kurczaka (poszarpać na mniejsze kawałki) oraz startą mozzarellę.
- Posmarować brzeg ciasta niewielką ilością wody, placek złożyć na pół i ścisnąć brzegi, tak jak przy zwykłych pierogach.
- Piec na blasze oprószonej mąką ~10-14 minut w temperaturze 190 stopni. Podawać z sosem czosnkowym doprawionym pieprzem.
Źródło: www.beszamel.se.pl