Składniki:
- 250 gramów ciasta na pizzę
- 50 gramów guanciale, pancetty lub innego wysokiej jakości boczku
- 30 gramów pecorino lub parmezanu
- 125 gramów mozzarelli (jedna kulka)
- 2 średnie jajka
- szczypta czarnego pieprzu
Przygotowanie:
Boczek kroimy w paski o kwadratowym przekroju 3 x 3 mm. Mozzarellę wyjmujemy z opakowania, odsączamy z serwatki oraz osuszamy papierowym ręcznikiem i rozrywamy na drobne części. Kulkę z połowy ciasta na pizzę delikatnie rozgniatamy za pomocą palców, a następnie rozciągamy tak, aby placek miał około 34-36 centymetrów średnicy. Radzimy nie używać wałka, ponieważ wałkowaniem pozbędziemy się z ciasta powietrza. Proces formowania pizzy jest bardziej szczegółowo przedstawiony w przepisie na ciasto. Na cieście równomiernie rozkładamy boczek. Brzegi pizzy smarujemy niewielką ilością oliwy z oliwek. Pizzę wkładamy do rozgrzanego na maksymalną temperaturę piekarnika z włączonym grzaniem góra-dół oraz termoobiegiem na około 4 minuty. Między boczkiem układamy porwaną wcześniej mozzarellę. Wbijamy na pizzę dwa wcześniej umyte jajka. Posypujemy około 30 gramami tartego pecorino lub parmezanu. Posypujemy czarnym pieprzem. Wkładamy do piekarnika na około 5 minut, aż mozzarella zacznie bąbelkować. Nasza pizza jest gotowa! Białka powinny się ściąć, a żółtko powinno pozostać płynne.
Źródło: roadtripbus.pl