[Przepis] Pizza Carbonara1 min read

Składniki:

  • 250 gramów ciasta na pizzę
  • 50 gramów guanciale, pancetty lub innego wysokiej jakości boczku
  • 30 gramów pecorino lub parmezanu
  • 125 gramów mozzarelli (jedna kulka)
  • 2 średnie jajka
  • szczypta czarnego pieprzu

Przygotowanie:

Boczek kroimy w paski o kwadratowym przekroju 3 x 3 mm.  Mozzarellę wyjmujemy z opakowania, odsączamy z serwatki oraz osuszamy papierowym ręcznikiem i rozrywamy na drobne części. Kulkę z połowy ciasta na pizzę  delikatnie rozgniatamy za pomocą palców, a następnie rozciągamy tak, aby placek miał około 34-36 centymetrów średnicy. Radzimy nie używać wałka, ponieważ wałkowaniem pozbędziemy się z ciasta powietrza. Proces formowania pizzy jest bardziej szczegółowo przedstawiony w przepisie na ciasto. Na cieście równomiernie rozkładamy boczek. Brzegi pizzy smarujemy niewielką ilością oliwy z oliwek. Pizzę wkładamy do rozgrzanego na maksymalną temperaturę piekarnika z włączonym grzaniem góra-dół oraz termoobiegiem na około 4 minuty. Między boczkiem układamy porwaną wcześniej mozzarellę. Wbijamy na pizzę dwa wcześniej umyte jajka. Posypujemy około 30 gramami tartego pecorino lub parmezanu. Posypujemy czarnym pieprzem. Wkładamy do piekarnika na około 5 minut, aż mozzarella zacznie bąbelkować.  Nasza pizza jest gotowa! Białka powinny się ściąć, a żółtko powinno pozostać płynne.

Źródło: roadtripbus.pl