Składniki:
CIASTO
- 200 gram mąki pszennej
- 20 gram świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 szklanki ciepłej wody
- 2 łyżki oleju
SOS
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka cukru
- 4 łyżki wody
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka ziół prowansalskich
PONAD TO
- 10 dag żółtego sera
- 10 dag szynki konserwowej w plastrach
Przygotowanie:
CIASTO Drożdże rozkruszyć. Dodać do nich wodę oraz cukier i dobrze wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia. Mąkę wymieszać z solą. Dodać olej i wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Dobrze wyrobić jednolite ciasto. Ciasto rozłożyć we formie do pizzy. SOS Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać do niego pozostałe składniki i dobrze razem wymieszać. Powstałym sosem posmarować ciasto. Ser zetrzeć na tarce. Szynkę porwać na mniejsze kawałki. Porwaną szynkę rozłożyć na pizzy. Posypać na wierzchu startym żółtym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 30 minut w 180 st C.
Źródło: przyslijprzepis.pl