Składniki:
Ciasto
- 25 g drożdże świeże
- 150 ml woda ciepła
- 1/2 łyżeczki cukier
- 250 g mąka
- 1 łyżeczka sól
- 1 łyżka oliwa z oliwek
Pozostałe składniki
- 20 g boczek
- 20 g salami
- 20 g kiełbasa
- 1 łyżka papryka słodka
- 4 łyżeczki zielone pesto
- 2 łyżki sos śmietankowo-czosnkowy
- 2 łyżki sos pomidorowy
- 30 g ser emmental
- 30 g mozzarella
- 20 g parmezan
- 20 g ser pleśniowy błękitny
- 8 szt. pomidorki koktajlowe
- 8 szt. mini mozzarella
Sposób przygotowania:
- W misce połącz ze sobą boczek, salami, kiełbasę i słodką paprykę. Dokładnie wymieszaj.
- Na cieście na pizzę stwórz okrąg z zielonego pesto. Następnie środkową część podziel na pół – na górze rozprowadź sos śmietankowo-czosnkowy, a na dole sos pomidorowy.
- W górnej części rozprowadź ser emmental, mozzarellę, parmezan oraz ser pleśniowy błękitny. Natomiast w dolnej części, wcześniej przygotowaną mięsną mieszankę.
- Dodaj pomidorki i mini mozzarellę (jak na zdjęciu poniżej). Wstaw pizzę do piekarnika na 10-12 minut (temp. 240 stopni Celsjusza).
Źródło: www.pysznosci.pl