[Przepis] Pizza dla prawdziwego kibica reprezentacji Polski1 min read

Składniki:

Ciasto

  • 25 g drożdże świeże
  • 150 ml woda ciepła
  • 1/2 łyżeczki cukier
  • 250 g mąka
  • 1 łyżeczka sól
  • 1 łyżka oliwa z oliwek
Pozostałe składniki

  • 20 g boczek
  • 20 g salami
  • 20 g kiełbasa
  • 1 łyżka papryka słodka
  • 4 łyżeczki zielone pesto
  • 2 łyżki sos śmietankowo-czosnkowy
  • 2 łyżki sos pomidorowy
  • 30 g ser emmental
  • 30 g mozzarella
  • 20 g parmezan
  • 20 g ser pleśniowy błękitny
  • 8 szt. pomidorki koktajlowe
  • 8 szt. mini mozzarella

Sposób przygotowania:

  1. W misce połącz ze sobą boczek, salami, kiełbasę i słodką paprykę. Dokładnie wymieszaj.
  2. Na cieście na pizzę stwórz okrąg z zielonego pesto. Następnie środkową część podziel na pół – na górze rozprowadź sos śmietankowo-czosnkowy, a na dole sos pomidorowy.
  3. W górnej części rozprowadź ser emmental, mozzarellę, parmezan oraz ser pleśniowy błękitny. Natomiast w dolnej części, wcześniej przygotowaną mięsną mieszankę.
  4. Dodaj pomidorki i mini mozzarellę (jak na zdjęciu poniżej). Wstaw pizzę do piekarnika na 10-12 minut (temp. 240 stopni Celsjusza).

Źródło: www.pysznosci.pl

Dodaj pomidorki i mini mozzarellę (jak na zdjęciu poniżej). Wstaw pizzę do piekarnika na 10-12 minut (temp. 240 stopni Celsjusza).