Składniki:
- 500 g – mąka pszenna
- 8 g – drożdże suche
- sól
- 250 g – ser ricotta
- 240 g – pomidory z puszki
- 200 g – ser mozarella
- 300 g – boczek plastry
- świeża bazylia
- 300 ml – woda
Przygotowanie:
Prosty sposób na pyszną pizzę, którą zamiast piec, smażymy.
Drożdże rozpuścić w wodzie o temperaturze pokojowej i odstawić na 40 minut, następnie wlać do mąki i wyrobić ciasto na samym końcu soląc, przykryć folią i odczekać 10 minut. W międzyczasie należy usmażyć boczek oraz zblendować pomidory. Po upływie tego czasu rozwałkowywać ciasto w cienkie, owalne placki. Placek posmarować ricottą, położyć boczek, mozzarellę, całość polać sosem. Pamiętajmy żeby kłaść składniki tylko na jednej połowie placka. Klasnąć w bazylię co uwolni jej aromat i położyć kilka listków na pizzy. Ciasto zamknąć, skleić w duży „pieróg”. Smażyć na głębokim tłuszczu w temperaturze ok 190C. Podawać z ćwiartkami pomidora, rukolą i odrobiną bazyliowego pesto.
Źródło: akademiasmaku.pl