[Przepis] Pizza Fritta1 min read

Składniki:

  • 500 g – mąka pszenna
  • 8 g – drożdże suche
  • sól
  • 250 g – ser ricotta
  • 240 g – pomidory z puszki
  • 200 g – ser mozarella
  • 300 g – boczek plastry
  • świeża bazylia
  • 300 ml – woda

Przygotowanie:

Prosty sposób na pyszną pizzę, którą zamiast piec, smażymy.

Drożdże rozpuścić w wodzie o temperaturze pokojowej i odstawić na 40 minut, następnie wlać do mąki i wyrobić ciasto na samym końcu soląc, przykryć folią i odczekać 10 minut. W międzyczasie należy usmażyć boczek oraz zblendować pomidory. Po upływie tego czasu rozwałkowywać ciasto w cienkie, owalne placki. Placek posmarować ricottą, położyć boczek, mozzarellę, całość polać sosem. Pamiętajmy żeby kłaść składniki tylko na jednej połowie placka. Klasnąć w bazylię co uwolni jej aromat i położyć kilka listków na pizzy. Ciasto zamknąć, skleić w duży „pieróg”. Smażyć na głębokim tłuszczu w temperaturze ok 190C. Podawać z ćwiartkami pomidora, rukolą i odrobiną bazyliowego pesto.
Źródło: akademiasmaku.pl