[Przepis] Pizza Grecka1 min read

Składniki:

  • ser feta200 g
  • czerwona cebula1 szt
  • czerwona papryka50 g
  • Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr1 szt
  • żółta papryka50 g
  • zielona papryka50 g
  • pomidorki malinowe100 g
  • oliwki100 g
  • czerwone chilli 1 szt
  • oregano1 łyżka
  • mąka do podsypania ciasta50 g
  • oliwa z oliwek2 łyżki
  • ser żółty200 g

sos do pizzy

  • koncentrat pomidorowy100 g
  • cukier1 łyżeczka
  • sól1 łyżeczka
  • oregano2 łyżeczki
  • woda30 ml

ciasto

  • mąka1 kg
  • woda500 ml
  • cukier25 g
  • sól20 g
  • olej50 ml
  • drożdże

Przygotowanie:

Papryki pokrój w dużą kostkę. Pomidorki pokrój na połówki, podobnie oliwki, cebulę i chilli pokrój w plasterki.
Składniki na sos do pizzy połącz ze sobą tak, by nie było grudek, dodaj mini kostkę czosnek Knorr i dopraw pieprzem do smaku.
Składniki na ciasto do pizzy połącz ze sobą dobrze wyrabiając na stolnicy, odstaw na 10 minut do lodówki skropione wodą, po 10 minutach wyjmij do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut.
Stolnicę lub blat stołu podsyp mąką, połóż ciasto i rozwałkuj lub uformuj placek ręcznie. Placek powinien mieć około 28 centymetrów średnicy i 1 centymetr grubości.
Placek umieść na blasze i posmaruj z wierzchu wcześniej przygotowanym sosem starając się zachować centymetr odstępu od rantu placka.
Wierzch pizzy posyp tartym serem, ułóż kawałki kolorowej papryki, cebuli, pomidorków malinowych, ostrej chilli i oliwek. Całość po wierzchu posyp serem feta.
Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku około 20 minut. Pizzę podawaj polaną po wierzchu oliwą z oliwek i posiekanym oregano.
Źródło: przepisy.pl