Składniki:
- ser feta200 g
- czerwona cebula1 szt
- czerwona papryka50 g
- Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr1 szt
- żółta papryka50 g
- zielona papryka50 g
- pomidorki malinowe100 g
- oliwki100 g
- czerwone chilli 1 szt
- oregano1 łyżka
- mąka do podsypania ciasta50 g
- oliwa z oliwek2 łyżki
- ser żółty200 g
sos do pizzy
- koncentrat pomidorowy100 g
- cukier1 łyżeczka
- sól1 łyżeczka
- oregano2 łyżeczki
- woda30 ml
ciasto
- mąka1 kg
- woda500 ml
- cukier25 g
- sól20 g
- olej50 ml
- drożdże
Przygotowanie:
Papryki pokrój w dużą kostkę. Pomidorki pokrój na połówki, podobnie oliwki, cebulę i chilli pokrój w plasterki.
Składniki na sos do pizzy połącz ze sobą tak, by nie było grudek, dodaj mini kostkę czosnek Knorr i dopraw pieprzem do smaku.
Składniki na ciasto do pizzy połącz ze sobą dobrze wyrabiając na stolnicy, odstaw na 10 minut do lodówki skropione wodą, po 10 minutach wyjmij do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut.
Stolnicę lub blat stołu podsyp mąką, połóż ciasto i rozwałkuj lub uformuj placek ręcznie. Placek powinien mieć około 28 centymetrów średnicy i 1 centymetr grubości.
Placek umieść na blasze i posmaruj z wierzchu wcześniej przygotowanym sosem starając się zachować centymetr odstępu od rantu placka.
Wierzch pizzy posyp tartym serem, ułóż kawałki kolorowej papryki, cebuli, pomidorków malinowych, ostrej chilli i oliwek. Całość po wierzchu posyp serem feta.
Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku około 20 minut. Pizzę podawaj polaną po wierzchu oliwą z oliwek i posiekanym oregano.
Źródło: przepisy.pl