Składniki:
Ciasto:
- 350g mąki pszennej
- 25g drożdży
- 250ml ciepłej wody
- szczypta cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju
Dodatki:
- ananas w puszce
- 200g szynki
- sos pomidorowy (lub koncentrat pomidorowy, albo ketchup)
- 200g sera żółtego typu Ementaler
- suszone oregano
- suszona bazylia
Sposób przygotowania:
- Drożdże pokruszyć i wymieszać z wodą. Dodać cukier, 2- 3 łyżki mąki i odstawić na 10 min.
- W dużej misce wymieszać resztę mąki z solą.
- Zaczyn dodać do mąki razem z olejem. Wyrobić na gładką masę.
- Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 40 min. w ciepłe miejsce.
- Ciasto wyłożyć na największą blachę posmarowaną tłuszczem.
- Posmarować sosem pomidorowym. Posypać oregano i bazylią. Nałożyć plastry szynki, plastry lub pokrojonego w kostkę ananasa i posypać startym serem.
Źródło: domowe-wypieki.pl