Składniki:
Na 3 pizze o średnicy 24cm.
Ciasto:
- 1 i 1/3 (ok 330 ml) cieplej, przegotowanej wody (ważne) dokładnie 40 C
- 1/4 kubka beztłuszczowego mleka w proszku
- 1/2 mała łyżeczki soli
- 4 kubki mąki ok 4X250ml (typ 400-500)
- 1 łyżka stołowa cukru
- 35 gramów świeżych drożdży
- 2 stołowe łyżki oleju roślinnego lub oliwy z oliwek
Sos
- 330 ml przecieru – sosu pomidorowego taki w kartonie jak na zdjęciu
- 1 mała łyżeczka oregano
- 1/2 mała łyżeczka majeranku
- 1/2 mała łyżeczka bazylii
- 1/2 mała łyżeczka soli czosnkowej
Przygotowanie:
1. Drożdże, cukier, mleko w proszku wrzucamy do miski.
2. Dodajemy wodę. Ważne! Woda przegotowana, musi mieć ok 40C. Łatwy sposób na sprawdzenie temperatury wody wkładamy co chwilę palucha i jak czujemy się „neutralnie” czyli nie ziębi i nie grzeje to jest idealna.
3. Mieszamy wszystko… i czekamy 2 minuty aż drożdże „odpalą” , dodajemy olej i znowu mieszamy chwilkę.
4. Dodajemy zaczyn do mąki i wyrabiamy ciasto. Ciasto musi odchodzić od miski i rąk , wtedy jest gotowe . W razie potrzeby dodajemy trochę mąki lub oliwy (oleju).
5. Wyrobione ciasto, posypujemy delikatnie mąką , ściereczka na górę i hop w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
6. Czas na sos. Mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy na godzinę. Można zioła sparzyć we wrzątku wtedy będą lepsze.
7. Kroimy składniki , jakie kto chce.
8. Ciasto dzielimy na 3 równe części i oczywiście korzystamy tylko z jednej części. Chyba że w domu wszyscy głodni i robimy od razu 3 pizze.
9. Smarujemy olejem tortownicę – średnica 24cm z wysokim rantem i męczymy ciasto.
10. Wrzucamy do środka i nakłuwamy całe ciasto , np grubym widelcem.
11. Smarujemy sosem , kładziemy ser i na koniec dodajemy składniki.
12. Pizzę wkładamy na środkowy stopień piekarnika , do rozgrzanego dokładnie 245C. Pieczemy aż się zarumieni ok 10 minut.
Źródło: Wykop.pl / pokazywarka.pl