Składniki na rozczyn z drożdży:
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżka miodu lub cukru
- 2 łyżki mąki
- 200 ml ciepłej wody
Składniki na ciasto:
- rozczyn z drożdży (przygotowany ze składników powyżej)
- 400 g mąki + do podsypania
- 50 g ciepłej wody
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka soli
Farsz:
- 100 g kiełbasy
- 3 pieczarki
- 1 cebula
- 1 jajko ugotowane na twardo
- 2 ząbki czosnku
- 5 suszonych pomidorów z oliwnej zalewy
- 2 łyżki oliwy ze słoika z suszonymi pomidorami
- 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
- sól i pieprz
Na wierzch:
- 10 niedużych plasterków sera żółtego
Przygotowanie:
Drożdże pokruszyć do miseczki i wymieszać z miodem lub cukrem. Następnie dodać mąkę i ponownie wymieszać. Dolać wodę, wymieszać, przykryć czystą ściereczką i odstawić na 20-30 minut.
Rozczyn z drożdży wymieszać z pozostałymi składnikami na ciasto i dokładnie zagnieść. Gdyby ciasto było bardzo suche, można dodać jeszcze odrobinę wody. Ja do wyrabiania ciasta używam robota kuchennego i mieszadeł w kształcie haków. Na samym końcu uderzam ciastem kilka razy o blat, co podobno uwalnia gluten.
Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości, co zajmuje około 2 godzin. Po tym czasie rozwałkować na bardzo cienki placek, w trakcie podsypując odrobiną mąki.
Wszystkie składniki na farsz pokroić na małe kawałki, wymieszać z oliwą i koncentratem pomidorowym i przyprawić do smaku. Na środku placka uformować obwarzanek z farszu. Brzegi z ciasta łapać, dociągać kawałek po kawałku do środka obwarzanka i przyklejać do spodu. Od brzegu ciasta do brzegu wypełnionego ciastem środka obwarzanka przekroić je na 10 części, a następnie każdą z nich obrócić o 90 stopni. Zabieg ten spowoduje, że farsz, który dotychczas był poziomo, wyląduje na blasze – aby tego uniknąć, robimy „pożyczkę” z ciasta pod spód farszu tak, aby na nim leżał. Powstają wtedy małe niecki, ładnie widoczne na poniższych zdjęciach.
Pizzę piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 10 minut, po tym czasie na każdym kawałku ułożyć żółty ser i piec przez kolejne 10 minut aż ser się roztopi, a ciasto przyrumieni.
Podawać z oliwą czosnkową, paprykową lub ulubionymi sosami.
Źródło: gotujzkasia.pl
[huge_it_slider id=”4″]