Składniki na spód pizzy:
- 1 1/3 szklanki ciepłej (NIE gorącej!) wody
- 1/4 szklanki odtłuszczonego mleka w proszku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru
- 1 opakowanie drożdży instant
- 4 szklanki mąki
- 1/3 szklanki oleju + 2 łyżki
Składniki na sos:
- 3/4 szklanki pasaty pomidorowej
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1/2 łyżeczki bazylii
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
Składniki na wierzch:
- 2 kulki mozzarelli, utarte na tarce o dużych oczkach
- dodatki wg uznania ( u mnie ananas z puszki, salami i gorgonzola)
Przygotowanie:
1. Zaczynamy od ciasta. W dużej misce umieszczamy mleko w proszku, sól, cukier i drożdże. Wlewamy wodę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 2 minuty. Po tym czasie dodajemy 2 łyżki oleju, a następnie stopniowo dodajemy mąkę i mieszamy aż do całkowitego połączenia. Ugniatamy przez 10 minut.
2. Ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i rozwałkowujemy na wielkość blaszki. Do blaszki wlewamy 1/3 szklanki oleju, dokładnie rozprowadzamy po dnie i bokach. Ostrożnie przekładamy do niej ciasto, przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 h.
3. Wszystkie składniki na sos mieszamy ze sobą i odstawiamy na 1,5 h.
4. Gdy ciasto już urośnie, delikatnie wykładamy na nie sos, zostawiając czystą krawędź na około 1 cm. Posypujemy tartą mozzarellą i dodatkami (ja na jedną część dałam plastry salami, a na drugą kawałki ananasa i gorgonzolę). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 245 stopni Celsjusza i pieczemy ok. 20 minut – aż ser zacznie bulgotać, a krawędź ładnie się zarumieni.
Źródło: kobieceinspiracje.pl