[Przepis] Pizza kalafiorowa1 min read

Pizza na cieście kalafiorowym to przepis, który stał się bardzo popularny na zagranicznych blogach.  To doskonałe rozwiązanie dla osób, które unikają drożdży pod każdą postacią.

Składniki

– niewielki kalafior podzielony na różyczki (400- 450 g)

– 75 g dowolnej mąki bezglutenowej*

– 3/4 łyżeczki soli

– 1/3 łyżeczki pieprzu

– 1 łyżeczka suszonego oregano

– 2 łyżki oliwy

– sos pomidorowy i ulubione dodatki

Sposób przygotowania:

Różyczki umieść w blenderze i dobrze rozdrobnij. Powstałą miazgę przełóż na gazę, owiń szczelnie i odciśnij z nadmiaru wody (powinno wypłynąć sporo). Jeżeli nie masz gazy, czy ściereczki możesz wyłożyć kalafior na sitko i dokładnie docisnąć dłonią.

Przełóż masę do miski i wymieszaj z pozostałymi składnikami. Zagnieć rękoma.

Blachę pokryj papierem do pieczenia. Wyłóż powstałe ciasto i uformuj w pożądany kształt.

Piecz ok 30 minut w temperaturze 190 stopni C. Czas może się różnić w zależności od użytego kalafiora oraz grubości przygotowanego spodu.

Upieczone ciasto pokryj sosem pomidorowym i dodatkami. Piecz dodatkowe 10 minut.

Posyp rukolą lub świeżą bazylią.

Smacznego!

DSC_0187_Snapseed

DSC_0203_Snapseed6

Źródło: natchniona.pl