Pizza na cieście kalafiorowym to przepis, który stał się bardzo popularny na zagranicznych blogach. To doskonałe rozwiązanie dla osób, które unikają drożdży pod każdą postacią.
Składniki
– niewielki kalafior podzielony na różyczki (400- 450 g)
– 75 g dowolnej mąki bezglutenowej*
– 3/4 łyżeczki soli
– 1/3 łyżeczki pieprzu
– 1 łyżeczka suszonego oregano
– 2 łyżki oliwy
– sos pomidorowy i ulubione dodatki
Sposób przygotowania:
Różyczki umieść w blenderze i dobrze rozdrobnij. Powstałą miazgę przełóż na gazę, owiń szczelnie i odciśnij z nadmiaru wody (powinno wypłynąć sporo). Jeżeli nie masz gazy, czy ściereczki możesz wyłożyć kalafior na sitko i dokładnie docisnąć dłonią.
Przełóż masę do miski i wymieszaj z pozostałymi składnikami. Zagnieć rękoma.
Blachę pokryj papierem do pieczenia. Wyłóż powstałe ciasto i uformuj w pożądany kształt.
Piecz ok 30 minut w temperaturze 190 stopni C. Czas może się różnić w zależności od użytego kalafiora oraz grubości przygotowanego spodu.
Upieczone ciasto pokryj sosem pomidorowym i dodatkami. Piecz dodatkowe 10 minut.
Posyp rukolą lub świeżą bazylią.
Smacznego!
Źródło: natchniona.pl