Składniki:
ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 30 g świeżych drożdży
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżeczka soli
- szczypta cukru
- 2 łyżki oleju
- 1 szkl. letniej wody
sos pomidorowy:
- 300 ml przecieru pomidorowego (najlepiej domowego, ale może być z kartonu)
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżki oliwy
- 5 listków świeżej bazylii
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- sól
- pieprz mielony
Sposób wykonania:
Drożdże, ze szczyptą cukru rozpuścić w ciepłym mleku. Odstawić na 10 minut.
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, drożdże z mlekiem, wodę i olej. Zagnieść ciasto i wyrabiać ok 5 minut. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. Ciasto powinno podwoić swą objętość.
W czasie gdy ciasto wyrasta, przygotować sos.
Na oliwie zeszklić drobno pokrojony czosnek. Wlać przecier. Dodać zioła sól i cukier. Dusić na małym ogniu ok 20 minut, aż sos nieco zgęstnieje. Na koniec doprawić mielonym pieprzem.
Ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Rozciągnąć lub lekko rozwałkować, tworząc koło o śr 30 cm.( Jeśli lubicie cienką pizzę, podzielcie ciasto na dwie części i otrzymacie dwie pizze.)
Na środku ciasta narysować okrąg i pokroić go na 8 części (patrz zdj.) Nie pokrojoną część ciasta posmarować sosem, ułożyć mozarellę i dowolne dodatki. Trójkąty powstałe po pocięciu środka, zakładać pod brzeg ciasta. Wierzch posmarować mlekiem i posypać dowolnymi ziołami ( u mnie bazylia ). Odstawić na 10 minut, by ciasto lekko się napuszyło.
Piec w temp. 220C ok 10-15 minut.
Źródło: zjemto.blox.pl