Składniki
ciasto:
- świeże drożdże 25 gramów
- sól 1 łyżeczka
- cukier 1 łyżeczka
- mąka pszenna 700 gramów
- ciepła woda 250 mililitrów
- oliwa z oliwek 50 mililitrów
składniki na pizzę:
- Sos do Spaghetti Bolognese Knorr 1 sztuka
- ser mozarella 200 gramów
- ser żółty cheddar 50 gramów
- kiełbasa pepperoni 1 sztuka
- szalotka pokrojona w drobną kostkę 1 sztuka
- marynowana papryczka jalapeno 50 gramów
- Czosnek z USA Knorr 1 łyżeczka
- Oregano z Turcji Knorr 1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do odpowiedniej miseczki nalej szklankę ciepłej wody, rozpuść w niej sól, cukier i drożdże, dodaj połowę mąki i dokładnie rozmieszaj powstały w ten sposób zaczyn odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie dodaj oliwę oraz resztę mąki. Delikatnie mieszając połącz wszystkie składniki. Ciasto wyrabiaj około 5 minut, aż przestanie kleić się do rąk, w razie potrzeby dodaj jeszcze trochę mąki.
Krok 2
Przygotowane w ten sposób ciasto odstaw na około 20 minut w ciepłe miejsce, przykrywając miseczkę czystą ściereczką, aby wyrosło.
Krok 3
Wyrośnięte ciasto podziel na cztery części, z trzech uformuj kulę wyrabiając ciasto jeszcze raz. Jedną porcje ciasta pozostaw na desce oprószonej mąką, resztę na powrót przełóż do miski i przykryj ściereczka. Trzy kule ciasta rozwałkuj na placki umieść je na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem.
Krok 4
Pozostawioną kulę ciasta rozwałkuj na grubość około 5 milimetrów nadając jej prostokątny kształt. Na placek nasyp 100 g sera mozzarella placek ściśle zroluj zwilżając brzegi ciasta. Zrolowane ciasto pokrój w grube 1.5 kawałki. Kawałkami ciasta obłóż okrągłe placki.
Krok 5
Pizzę posmaruj sosem Knorr do spaghetti bolognaise oprósz dodatkowo czosnkiem i oregano na wierzch sosu nasyp mozzarellę i cheddar na serze ułóż kawałki chorizo, cebuli i jalapenio.
Krok 6
Całość wstaw do nagrzanego do 220*C piekarnika na około 20 minut.
Źródło: www.przepisy.pl