Składniki:
składniki na małą pizzę średnicy ok. 20 cm
Ciasto:
- 1 jajko
- 1,5 łyżki mleka
- 4 łyżki kaszki kukurydzianej
czubata łyżeczka mąki z cieciorki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli i pieprzu
Dodatki:
- 1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w krążki
- kilka czarnych oliwek
- plasterki wędzonego greckiego sera ( podobny do oscypka)
- bazylia, gałązki oregano
- nitki chili na wierzch
Przygotowanie:
W kubku połączyć jajko z mlekiem, dodać proszek do pieczenia, kaszkę, mąkę i przyprawy.
Pokroić cebulę i ser w plasterki, oliwki na mniejsze cząstki.
Na rozgrzaną patelnię z odrobiną rozprowadzonego oleju wylać ciasto i ułożyć na nim pokrojone składniki, posypać przyprawami. Smażyć krotko na patelni lekko posmarowanej tłuszczem (ok.2 min.), tylko do przypieczenia się spodu. Zsunąć pizzę z patelni na blachę i włożyć do piekarnika na funkcję grill na 5-6 min.(180 stopni). Piec do zarumienienia. Można skropić oliwą.
Na rozgrzaną patelnię z odrobiną rozprowadzonego oleju wylać ciasto i ułożyć na nim pokrojone składniki, posypać przyprawami. Smażyć krotko na patelni lekko posmarowanej tłuszczem (ok.2 min.), tylko do przypieczenia się spodu. Zsunąć pizzę z patelni na blachę i włożyć do piekarnika na funkcję grill na 5-6 min.(180 stopni). Piec do zarumienienia. Można skropić oliwą.