[Przepis] Pizza margherita na przepisie z 1889 roku1 min read

Składniki:

  • 560 g mąki typu 00
  • 330 ml wody
  • 1 g świeżych drożdży
  • 16 g soli morskiej
  • 50 g passaty pomidorowej
  • 1 szt mozarelli
  • Kilka listków bazylii
  • Szczypta soli, pieprzu, oregano do passaty

Przygotowanie:

  1. Woda powinna być o letniej temperaturze. Całą wodę umieszczam w misce.
  2. Dodaję sól, 60 g mąki, drożdże i miksuję do momentu aż wszystko się rozpuści. Dosypuję partiami mąkę.
  3. Ciasto miksuję przez ok 5 minut. A później miksuję na najniższych obrotach przez ok. 15 minut. Do momentu aż będzie elastyczne i gładkie. Zostawiam je w tym samym naczyniu, pod przykryciem na 2 godziny. Ważne, żeby ciasto było przykryte wilgotną ściereczką i stało w pokojowej temperaturze ok. 25 stopni.
  4. Drewnianą szpatułką wyjmuję ciasto i dzielę je na 2 kulki. Każdą ręcznie formuję i zostawiam pod przykryciem w plastikowym pojemniku na kolejne 4 godziny.
  5. Po tym czasie mogę rozprowadzić ciasto i użyć składników. Każdą kulkę rozciągam (używam tylko rąk), ciasto umieszczam na papierze do pieczenia i zaczynam wykładać składniki: sos pomidorowy z odrobiną oregano, soli i pieprzu (praktycznie w każdym większym sklepie można kupić passatę, czyli przetarte pomidory), mozzarellę w strzępkach i listki bazylii.
  6. Piekarnik rozgrzewam na maksymalną temperaturę (u mnie to 250 stopni). Jak tylko się nagrzeje na dolną półkę (bez użycia blaszek, kratki itp) wykładam pizzę (razem z papierem). Piekę przez ok. 7 minut.

Źródło: przepisytradycyjne.pl