Składniki:
- 560 g mąki typu 00
- 330 ml wody
- 1 g świeżych drożdży
- 16 g soli morskiej
- 50 g passaty pomidorowej
- 1 szt mozarelli
- Kilka listków bazylii
- Szczypta soli, pieprzu, oregano do passaty
Przygotowanie:
- Woda powinna być o letniej temperaturze. Całą wodę umieszczam w misce.
- Dodaję sól, 60 g mąki, drożdże i miksuję do momentu aż wszystko się rozpuści. Dosypuję partiami mąkę.
- Ciasto miksuję przez ok 5 minut. A później miksuję na najniższych obrotach przez ok. 15 minut. Do momentu aż będzie elastyczne i gładkie. Zostawiam je w tym samym naczyniu, pod przykryciem na 2 godziny. Ważne, żeby ciasto było przykryte wilgotną ściereczką i stało w pokojowej temperaturze ok. 25 stopni.
- Drewnianą szpatułką wyjmuję ciasto i dzielę je na 2 kulki. Każdą ręcznie formuję i zostawiam pod przykryciem w plastikowym pojemniku na kolejne 4 godziny.
- Po tym czasie mogę rozprowadzić ciasto i użyć składników. Każdą kulkę rozciągam (używam tylko rąk), ciasto umieszczam na papierze do pieczenia i zaczynam wykładać składniki: sos pomidorowy z odrobiną oregano, soli i pieprzu (praktycznie w każdym większym sklepie można kupić passatę, czyli przetarte pomidory), mozzarellę w strzępkach i listki bazylii.
- Piekarnik rozgrzewam na maksymalną temperaturę (u mnie to 250 stopni). Jak tylko się nagrzeje na dolną półkę (bez użycia blaszek, kratki itp) wykładam pizzę (razem z papierem). Piekę przez ok. 7 minut.
Źródło: przepisytradycyjne.pl