Składniki
- 400 g – mąki
- 30 g – świeżych drożdży
- 1 łyżeczka – cukru
- 2 łyżki – oliwy
- 3 kulki – mozzarelli
- 3 ząbki – czosnku
- ½ łyżeczki – bazyli
- ½ łyżeczki – oregano
- 1 łyzeczka – soli
- pieprz
- 2 – pomidory
- 250 ml – wody
Do dekoracji
- bazylia
Przygotowanie
Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać cukier. Na stolnicy usypać kopczyk z przesianej mąki, zrobić w nim dołek, wlać do niego wodę z posłodzonymi drożdżami. Wymieszać, dodać sól i oliwę, po czym wyrobić ręką na jednolite ciasto (można też wszystko wrzucić do dużej miski i od razu zagnieść albo połączyć używając miksera).
Blachę piekarnikową (44×36 cm) posmarować oliwą. Wyłożyć ciasto, na brzegach zrobić ranty – by podczas pieczenia roztopiony ser nie wypłynął. Kto chce, może uformować z ciasta dwie kule i ukształtować z nich dwa tradycyjne okrągłe placki.
Placek posmarować oliwą, następnie ułożyć pokrojoną w plastry mozzarellę, posypać posiekanym czosnkiem, ziołami, solą i pieprzem. Na wierzchu ułożyć obrane ze skórki i pokrojone w plastry pomidory. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 st. C 20-25 minut, aż ser się roztopi, a ciasto lekko zezłoci na krawędziach.
Gotową pizzę udekorować listkami świeżej bazylii.