[Przepis] Pizza Margherita według Ewy Wachowicz1 min read

Składniki

  • 400 g – mąki
  • 30 g – świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka – cukru
  • 2 łyżki – oliwy
  • 3 kulki – mozzarelli
  • 3 ząbki – czosnku
  • ½ łyżeczki – bazyli
  • ½ łyżeczki – oregano
  • 1 łyzeczka – soli
  • pieprz
  • 2 – pomidory
  • 250 ml – wody

Do dekoracji

  • bazylia

Przygotowanie

Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać cukier. Na stolnicy usypać kopczyk z przesianej mąki, zrobić w nim dołek, wlać do niego wodę z posłodzonymi drożdżami. Wymieszać, dodać sól i oliwę, po czym wyrobić ręką na jednolite ciasto (można też wszystko wrzucić do dużej miski i od razu zagnieść albo połączyć używając miksera).

Blachę piekarnikową (44×36 cm) posmarować oliwą. Wyłożyć ciasto, na brzegach zrobić ranty – by podczas pieczenia roztopiony ser nie wypłynął. Kto chce, może uformować z ciasta  dwie kule i ukształtować z nich dwa tradycyjne okrągłe placki.

Placek posmarować oliwą, następnie ułożyć pokrojoną w plastry mozzarellę, posypać posiekanym czosnkiem, ziołami, solą i pieprzem. Na wierzchu ułożyć obrane ze skórki i pokrojone w plastry pomidory. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 st. C 20-25 minut, aż ser się roztopi, a ciasto lekko zezłoci na krawędziach.

Gotową pizzę udekorować listkami świeżej bazylii.