Składniki:
dla dwóch bardzo głodnych osób lub czterech na diecie
Ciasto:
- 2 pełne szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej, najlepiej graham typ 1850 (używałam też mieszanki mąki pszennej razowej, orkiszowej i żytniej razowej- równie OK)
- 1 płaska łyżeczka soli
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- 15 g świeżych drożdży
- pół łyżeczki cukru
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Sos pomidorowy:
- ok. 250 g przecieru pomidorowego (mniej-więcej pół kartonika)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- świeża lub suszona bazylia i tymianek
- suszone oregano
- pół łyżeczki cukru
- kilka kropli octu balsamicznego (można pominąć)
- sól, pieprz
Dodatki:
- 1 kulka sera mozzarella (125g), u mnie o obniżonej zawartości tłuszczu
- kilkanaście czarnych oliwek
- kilkanaście pomidorków koktajlowych lub pomidor pokrojony w plasterki
- pół cebuli
- garść rukoli
Przygotowanie:
- Mąkę i sól przesiać do dużej miski.
- Odmierzyć 3/4 szklanki ciepłej wody, część przelać do drugiej szklanki i dodać drożdże, cukier i łyżeczkę mąki. Odstawić zaczyn na kilka minut, aż zrobi się z wierzchu pianka.
- Do mąki dodać zaczyn, oliwę i stopniowo dolewać pozostałą wodę, zagniatając ciasto (nigdy nie zdarzyło mi się zużyć więcej niż 3/4 szklanki wody na pizzę, więc odmierzam tyle na samym początku, część zużywam na zaczyn, a resztę dolewam do momentu, aż ciasto będzie się dało łatwo zagniatać).
- Zagniatać ciasto jeszcze parę chwil i uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na ok. pół godziny w pobliżu grzejącego się piekarnika- nastawionego na 220 stopni. Pamiętajcie, żeby w momencie włączenia piekarnika wyjąć z niego dużą blachę- to na niej będziemy układać pizzę.
- W międzyczasie przecier pomidorowy wymieszać z oliwą i przyprawami. Gotować sos kilka minut, aż zrobi się gęsty.
- Przygotować dodatki: umyte i pokrojone pomidorki, cebulę, oliwki, umytą rukolę, pokrojoną mozzarellę.
- Ciasto przełożyć na stolnicę i cienko rozwałkować, zostawiając grubsze, nierozwałkowane brzegi (jeśli lubimy). Przełożyć na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia.
- Rozprowadzić sos na pizzy zataczając koła. (jeśli trochę go zostanie, można go zjeść jako dodatek do gotowej już pizzy.) Rozłożyć połowę sera i wszystkie pozostałe dodatki (oprócz rukoli!) i wstawić do piekarnika na środkowy poziom na 7 minut.
- Po 7 minutach, gdy brzegi się lekko zrumienią, wyjąć blachę na przygotowaną wcześniej żaroodporną podstawkę. Rozłożyć resztę sera.
- Piec kolejne 5-7 minut, aż brzegi będą pięknie rumiane.
- Po wyjęciu posypać pizzę listkami rukoli.
Źródło: https://beszamel.se.pl/