Składniki:
- mąka tortowa (500 g)
- drożdże (50 g)
- mleko (2 szklanki)
- cukier (1 łyżka)
- sól (1 szczypta)
- olej rzepakowy (2 łyżki)
- lutenica (100 g)
- bazylia (1 łyżka)
- oregano (1 łyżka)
- zioła prowansalskie (1 łyżka)
- pomidor (1 sztuka)
- pieczarki (200 g)
- papryka żółta czerwona (2 sztuki)
- ser gouda (300 g)
Przygotowanie:
Bardzo prosty przepis na blaszkę od pieca . Do miski wsypujemy mąkę robimy w nim zagłębienie . Do zagłębienia w mące wlewamy letnie mleko. Wkruszamy drożdże dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia. Dopiero wtedy mieszamy z mąką aby powstała zawiesina. Zostawiamy pod ściereczką na 30 minut , czekamy aż drożdże zaczną pracować. Dodajemy 2 łyżki oleju rzepakowego i resztę ciepłego mleka wyrabiamy ciasto zostawiamy na 1 godzinę pod ściereczką.
Wyrobione ,wyrośnięte ciasto przekładamy na blaszkę wysmarowana olejem i palcami rozprowadzamy ciasto na blaszce . Lutenice rozprowadzamy łyżką po cieście posypujemy ziołami dosyć gęsto . Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki posypujemy na całym cieście. Paprykę myjemy kroimy w drobne paseczki i posypujemy na pieczarki. Pomidora umytego kroimy w plastry i kładziemy na paprykę tyle ile chcemy . Pieczemy 25 minut w 180 stopniach .Kiedy prawie jest upieczona pizza posypujemy startym serem . Trzymamy do rozpuszczenia .
Źródło: winiary.pl