[Przepis] Pizza na grubym spodzie1 min read

Składniki:

  • mąka tortowa (500 g)
  • drożdże (50 g)
  • mleko (2 szklanki)
  • cukier (1 łyżka)
  • sól (1 szczypta)
  • olej rzepakowy (2 łyżki)
  • lutenica (100 g)
  • bazylia (1 łyżka)
  • oregano (1 łyżka)
  • zioła prowansalskie (1 łyżka)
  • pomidor (1 sztuka)
  • pieczarki (200 g)
  • papryka żółta czerwona (2 sztuki)
  • ser gouda (300 g)

 

Przygotowanie:

Bardzo prosty przepis na blaszkę od pieca . Do miski wsypujemy mąkę robimy w nim zagłębienie . Do zagłębienia w mące wlewamy letnie mleko. Wkruszamy drożdże dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia. Dopiero wtedy mieszamy z mąką aby powstała zawiesina. Zostawiamy pod ściereczką na 30 minut , czekamy aż drożdże zaczną pracować. Dodajemy 2 łyżki oleju rzepakowego i resztę ciepłego mleka wyrabiamy ciasto zostawiamy na 1 godzinę pod ściereczką.
Wyrobione ,wyrośnięte ciasto przekładamy na blaszkę wysmarowana olejem i palcami rozprowadzamy ciasto na blaszce . Lutenice rozprowadzamy łyżką po cieście posypujemy ziołami dosyć gęsto . Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki posypujemy na całym cieście. Paprykę myjemy kroimy w drobne paseczki i posypujemy na pieczarki. Pomidora umytego kroimy w plastry i kładziemy na paprykę tyle ile chcemy . Pieczemy 25 minut w 180 stopniach .Kiedy prawie jest upieczona pizza posypujemy startym serem . Trzymamy do rozpuszczenia .

Źródło: winiary.pl

tosty-z-gruszkami-i-kurczakiem