SKŁADNIKI (2 pizze):
- CIASTO (2 pizze):
- 330g mąki orkiszowej pełnoziarnistej,
- ½ łyżeczki cukru,
- ½ łyżeczki soli,
- 4g drożdży suszonych,
- 200ml ciepłej wody,
- 1 łyżka oliwy,
- DODATKOWO:
- Sos pomidorowy,
- Pieczarki,
- Szynka,
- Cebula,
- Papryka,
- Ser żółty lub mozzarella,
PRZYGOTOWANIE:
Do miseczki wlewamy wodę i oliwę. Dodajemy duszone drożdże i cukier, mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Mąkę orkiszową mieszamy z solą. Dodajemy wodę z drożdżami i wyrabiamy ciasto. Ciasto wyrabiamy przez co najmniej 10 minut aż stanie się elastyczne. Następnie ciasto przekładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy do podrośnięcia tzn. do momentu aż podwoi swoją objętość.
Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 części. Formujemy 2 okrągłe kulki (bez żadnych zagnieceń) i owijamy każdą osobno folią spożywczą. Wkładamy je do lodówki na kilka godzin.
Ciasto wyjmujemy około 20 minut przed pieczeniem. Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni, góra-dół. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy lub rozciągamy dłońmi ciasto na okrąg około 30cm. Zostawiamy troszkę grubszy brzeg. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym (około 3-4 łyżki). Następnie posypujemy odrobiną startego sera. Następnie wykładamy ulubione dodatki np. cebulę pokrojoną w piórka, paprykę pokrojoną w słupki, pieczarki pokrojone w plasterki (wcześniej podsmażone, aby odparować wodę) oraz szynkę w plasterkach. Wierzch pizzy posypujemy startym serem. Pizzę pieczemy 10 minut na dolnej półce piekarnika.
Źródło: www.gotujzcukiereczkiem.pl