[Przepis] Pizza na orkiszowym spodzie1 min read

SKŁADNIKI (2 pizze):

  • CIASTO (2 pizze):
  • 330g mąki orkiszowej pełnoziarnistej,
  • ½ łyżeczki cukru,
  • ½ łyżeczki soli,
  • 4g drożdży suszonych,
  • 200ml ciepłej wody,
  • 1 łyżka oliwy,
  • DODATKOWO:
  • Sos pomidorowy,
  • Pieczarki,
  • Szynka,
  • Cebula,
  • Papryka,
  • Ser żółty lub mozzarella,

PRZYGOTOWANIE:

Do miseczki wlewamy wodę i oliwę. Dodajemy duszone drożdże i cukier, mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Mąkę orkiszową mieszamy z solą. Dodajemy wodę z drożdżami i wyrabiamy ciasto. Ciasto wyrabiamy przez co najmniej 10 minut aż stanie się elastyczne. Następnie ciasto przekładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy do podrośnięcia tzn. do momentu aż podwoi swoją objętość.

Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 części. Formujemy 2 okrągłe kulki (bez żadnych zagnieceń) i owijamy każdą osobno folią spożywczą. Wkładamy je do lodówki na kilka godzin.

Ciasto wyjmujemy około 20 minut przed pieczeniem. Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni, góra-dół. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy lub rozciągamy dłońmi ciasto na okrąg około 30cm. Zostawiamy troszkę grubszy brzeg. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym (około 3-4 łyżki). Następnie posypujemy odrobiną startego sera. Następnie wykładamy ulubione dodatki np. cebulę pokrojoną w piórka, paprykę pokrojoną w słupki, pieczarki pokrojone w plasterki (wcześniej podsmażone, aby odparować wodę) oraz szynkę w plasterkach. Wierzch pizzy posypujemy startym serem. Pizzę pieczemy 10 minut na dolnej półce piekarnika.

Źródło: www.gotujzcukiereczkiem.pl