Składniki:
- Ciasto:
- 400g mąki pszennej
- 7g suchych drożdży
- 1 jajko
- 100g roztopionego masła
- 200 ml ciepłego mleka
- 1/2 łyżeczki cukru
- szczypta soli
- Sos:
- 200g. kwaśniej śmietany 18 %
- 2 łyżki majonezu
- 1/2 pęczka posiekanego kopru
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- Dodatki:
- 150g tartej mozzarelli
- 200g oczyszczonych podgrzybków
- 100g. sera feta
- 1/2 cebuli
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Mąkę mieszamy z drożdżami solą i cukrem. Wlewamy masło, mleko oraz wbijamy jajka. Wyrabiamy gładkie, odchodzące od dłoni ciasto. Odstawiamy na 1 godz w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Sos:
Śmietanę dokładnie mieszamy z majonezem, koperkiem oraz pieprzem.
Dodatki:
Większe grzyby przekrawamy na pół, ser feta rwiemy na małe kawałki, obraną cebulę kroimy w piórka. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, wałkujemy okrągłe placki o ok 2 cm grubości, ranty zawijamy. Środek pizzy smarujemy sosem śmietanowym, posypujemy mozzarellą. Układamy grzyby, fetę oraz cebulę.
Pieczemy 20-25 min w piekarniku nagrzanym do 200 st.
Źródło: gotujmy.pl