SKŁADNIKI:
- NA SPÓD DO PIZZY:
- 150 ML LETNIEJ WODY
- 8 G DROŻDŻY LIOFILIZOWANYCH
- 1 ŁYŻECZKA SOLI
- 1 SZCZYPTA CUKRU
- 500 G MĄKI
- 100 ML SOKU Z BURAKÓW
- 2 ŁYŻKI OLEJU
- NA WIERZCH PIZZY:
- 300 G BIAŁEGO SOSU CZOSNKOWEGO PIZZA BIANCA LUB ŚMIETANY 18%
- 150 G BROKUŁÓW
- 80 G PESTEK GRANATU
- 250 G TARTEGO SERA DO PIZZY
- 20 G KIEŁKÓW FASOLI MUNG (OPCJONALNIE)
- KILKA LIŚCI SAŁATY LOLLO ROSSO (OPCJONALNIE)
- KILKA LISTKÓW RUKWI WODNEJ (OPCJONALNIE)
PRZYGOTOWANIE:
Wsyp mąkę do miski robota kuchennego. Dodaj wodę, drożdże i cukier. Wymieszaj. Następnie dodaj sok z buraków, sól i olej i dokładnie zagnieć ciasto hakiem do ciasta.Teraz ponownie zagnieść ciasto ręcznie na blacie. Zagniataj do chwili, gdy ciasto będzie gładkie, elastyczne i zacznie odchodzić od ręki. Następnie uformuj z niego kulę. Przykryj czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (około 35°C) na około 40 minut.W międzyczasie pokrój brokuły i gotuj przez kilka minut. Po wyrośnięciu ponownie zagnieść ciasto i podziel na cztery małe kulki ciasta. Rozciągnij lub rozwałkuj każdą kulkę ciasta na okrągły placek.Rozgrzej piekarnik do 200°C z funkcją grzania górnego i dolnego. Posmaruj placek białym sosem lub śmietaną. Rozłóż na nim brokuły i posyp serem.Piecz pizze w piekarniku przez około 15 minut. Po upieczeniu odstaw na chwilę do ostygnięcia, a następnie posyp pestkami granatu. Ewentualnie dodaj kiełki fasoli i liście sałaty. Smacznego!
Źródło: www.beszamel.se.pl