Pizza na słodko!? Dlaczego nie!? Wystarczy zastąpić sos pomidorowy sosem czekoladowym, a zamiast mozzarelli dodać białą czekoladę!
Składniki na 2 pizze (dla 4-8 osób):
CIASTO:
- 250 g włoskiej mąki pszennej do pizzy (typ 00)
- 130 ml wody mineralnej
- 4 g suchych drożdży
- łyżka oliwy extra vergine
- szczypta soli
- łyżeczka cukru
SOS i pozostałe składniki:
- 100 g gorzkiej czekolady do wypieków (tu: pastylki do wypieków 80% kakao)
- 20 suszonych śliwek
- garść orzechów włoskich
- 2 banany
- 200 ml mleka skondensowanego odtłuszczonego
- 80 g białej czekolady
PRZEPIS:
- Przygotuj ciasto: ciepłą wodę wymieszaj z cukrem i drożdżami. Wlej ją do miski z mąką, dodaj sól i oliwę i wyrób ciasto. Uformuj kulę, umieść ciasto w misce i przykrytą misę odstaw w ciepłe miejsce na ok. godzinę.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 250 stopni.
- Podziel ciasto na dwie części, każdą z nich rozwałkuj na cienki placek.
- Przełóż placki na blachy wyłożone papierem do pieczenia i odstaw na 15 minut.
- Pokrój banany i śliwki w plasterki oraz posiekaj białą czekoladę.
- W kąpieli wodnej rozpuść gorzką czekoladę i połącz ją z mlekiem na gładką masę. Gotowy sos powinien być dość gęsty, ale jednocześnie na tyle płynny, by bez problemu można było rozsmarować go na cieście.
- Posmaruj sosem obydwa spody do pizzy. Na wierzchu każdej rozłóż plasterki bananów i śliwek oraz orzechy i posiekaną białą czekoladę.
- Wstaw pizze do piekarnika na środkowy poziom na ok. 8-10 minut.
Źródło: http://www.facetikuchnia.com.pl/