[Przepis] Pizza na słodko – z czekoladą, bananami i orzechami1 min read

Pizza na słodko!? Dlaczego nie!? Wystarczy zastąpić sos pomidorowy sosem czekoladowym, a zamiast mozzarelli dodać białą czekoladę!

Składniki na 2 pizze (dla 4-8 osób):

CIASTO:

  • 250 g włoskiej mąki pszennej do pizzy (typ 00)
  • 130 ml wody mineralnej
  • 4 g suchych drożdży
  • łyżka oliwy extra vergine
  • szczypta soli
  • łyżeczka cukru

SOS i pozostałe składniki:

  • 100 g gorzkiej czekolady do wypieków (tu: pastylki do wypieków 80% kakao)
  • 20 suszonych śliwek
  • garść orzechów włoskich
  • 2 banany
  • 200 ml mleka skondensowanego odtłuszczonego
  • 80 g białej czekolady

 

PRZEPIS:

  1. Przygotuj ciasto: ciepłą wodę wymieszaj z cukrem i drożdżami. Wlej ją do miski z mąką, dodaj sól i oliwę i wyrób ciasto. Uformuj kulę, umieść ciasto w misce i przykrytą misę odstaw w ciepłe miejsce na ok. godzinę.
  2. Rozgrzej piekarnik do temperatury 250 stopni.
  3. Podziel ciasto na dwie części, każdą z nich rozwałkuj na cienki placek.
  4. Przełóż placki na blachy wyłożone papierem do pieczenia i odstaw na 15 minut.
  5. Pokrój banany i śliwki w plasterki oraz posiekaj białą czekoladę.
  6. W kąpieli wodnej rozpuść gorzką czekoladę i połącz ją z mlekiem na gładką masę. Gotowy sos powinien być dość gęsty, ale jednocześnie na tyle płynny, by bez problemu można było rozsmarować go na cieście.
  7. Posmaruj sosem obydwa spody do pizzy. Na wierzchu każdej rozłóż plasterki bananów i śliwek oraz orzechy i posiekaną białą czekoladę.
  8. Wstaw pizze do piekarnika na środkowy poziom na ok. 8-10 minut.

 

Źródło: http://www.facetikuchnia.com.pl/