[Przepis] Pizza na spodzie dyniowym z mozzarellą, oliwkami i pomidorami koktajlowymi1 min read

Ilość porcji: 1 spora pizza

Czas przygotowania: 45 minut

Składniki na pizzę:

  • 210 g puree dyniowego
  • 225 g mąki pełnoziarnistej (orkiszowej lub pszennej) + nieco więcej do podsypania
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soli

Składniki na dodatki:

  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 cebuli szalotki
  • 150 ml passaty pomidorowej
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • 1 kulka mozzarelli
  • kilka oliwek i kaparów
  • świeża bazylia
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

  • Łączymy ze sobą składniki ciasta i wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta. Robimy kulkę, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na 10 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni (termoobieg) lub 220 (góra dół).
  • W tym czasie szykujemy sos pomidorowy. Czosnek i cebulę drobno kroimy. W rondelku rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy czosnek i cebulę i smazymy chwilę do zeszklenia. Wlewamy passate pomidorową, solimy i pieprzymy. Gotujemy około 5 minut.
  • Ciasto na pizze rozwałkujemy. Grubośc zalezy od preferencji – im cieńsza tym bardziej chrupiąca wyjdzie pizza, taka na grubość około 0,5 cm będzie w smaku bardziej przypominała pizzerki.
  • Smarujemy ciasto sosem pomidorowym, zostawiając około 2 cm brzegu. Układamy poszarpaną mozzarellę, przekrojone na pół pomidorki, oliwki i kapary. Brzegi zwijamy tworząc falbankę. Pieczemy 17-25 minut (w zależności od grubości ciasta) – do momentu, aż brzegi zaczną się spiekać. 

Źródło: https://flymetothespoon.com/