Ilość porcji: 1 spora pizza
Czas przygotowania: 45 minut
Składniki na pizzę:
- 210 g puree dyniowego
- 225 g mąki pełnoziarnistej (orkiszowej lub pszennej) + nieco więcej do podsypania
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka soli
Składniki na dodatki:
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 cebuli szalotki
- 150 ml passaty pomidorowej
- 5 pomidorków koktajlowych
- 1 kulka mozzarelli
- kilka oliwek i kaparów
- świeża bazylia
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
- Łączymy ze sobą składniki ciasta i wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta. Robimy kulkę, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na 10 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni (termoobieg) lub 220 (góra dół).
- W tym czasie szykujemy sos pomidorowy. Czosnek i cebulę drobno kroimy. W rondelku rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy czosnek i cebulę i smazymy chwilę do zeszklenia. Wlewamy passate pomidorową, solimy i pieprzymy. Gotujemy około 5 minut.
- Ciasto na pizze rozwałkujemy. Grubośc zalezy od preferencji – im cieńsza tym bardziej chrupiąca wyjdzie pizza, taka na grubość około 0,5 cm będzie w smaku bardziej przypominała pizzerki.
- Smarujemy ciasto sosem pomidorowym, zostawiając około 2 cm brzegu. Układamy poszarpaną mozzarellę, przekrojone na pół pomidorki, oliwki i kapary. Brzegi zwijamy tworząc falbankę. Pieczemy 17-25 minut (w zależności od grubości ciasta) – do momentu, aż brzegi zaczną się spiekać.
Źródło: https://flymetothespoon.com/