Składniki:
CIASTO
- 2 szklanki Kasza jęczmienna, pęczak, sucha
- 2 łyżeczki Proszek do pieczenia
- szczypta Sól biała
- 0,5 łyżeczki Bazylia suszona
- 0,5 łyżeczki Oregano
- 0,5 szklanki Mleko spożywcze, 2% tł.
- 6 łyżek Olej rzepakowy uniwersalny
SOS - 1 łyżka Oliwa z oliwek
- 0,5 szklanki Przecier pomidorowy
- 0,5 sztuki Cebula czerwona
- 2 sztuki Czosnek, mały
- 0,5 łyżeczki Miód pszczeli
- szczypta Sól biała
- szczypta Pieprz czarny
- 0,5 łyżeczki Papryka ostra, mielona
- 0,5 łyżeczki Papryka słodka wędzona, mielona
- 0,5 łyżeczki Bazylia suszona
- 0,5 łyżeczki Oregano
DODATKI - 180.00 Mozzarella
- 200.00 Cukinia zielona
- 1 łyżka Oliwa z oliwek
- szczypta Sól biała
- szczypta Pieprz czarny
- 0,5 sztuki Papryka czerwona
- 0,5 sztuki Papryka żółta
- 50.00 Szpinak, świeży
- 10 sztuk Pomidorki koktajlowe
Sposób przygotowania:
KROK 1: Przygotuj spód pizzy: Piekarnik nagrzej do 220 stopni C, blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Kaszę jęczmienną miel w młynku do kawy na mąkę. Następnie przesyp ją do dużej miski, dodaj proszek do pieczenia, sól, bazylię, oregano i wymieszaj. W drugiej misce połącz ze sobą mleko i olej. Stopniowo wlewaj mokre składniki do suchych. Ciasto zagnieć, formując z niego kulę, a następnie rozgnieć je na blaszce na kształt koła. Jeśli ciasto będzie zbyt lepiące zwilż dłonie wodą lub natłuść je olejem. Piecz w piekarniku przez ok. 10 minut.
KROK 2: Przygotuj sos: Cebulę i czosnek obierz, a następnie drobno posiekaj. Na rozgrzaną w garnku oliwę wrzuć warzywa i smaż do momentu zeszklenia się cebuli. Następnie wlej passatę pomidorową, dodaj miód i przyprawy, zagotuj.
KROK 3: Dodatki: Umyte papryki pokrój w paski, a cukinię na krążki o grubości ok. 1 cm. Warzywa nasmarowane oliwą i doprawione solą oraz pieprzem wyłóż na bardzo dobrze rozgrzaną patelnię grillowaną i grilluj z każdej strony przez ok. 4 minuty. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół.
KROK 4: Podpieczony spód wyjmij z piekarnika. Rozsmaruj na nim sos pomidorowy, wyłóż pokrojoną mozzarellę oraz przygotowane warzywa. Piecz w nagrzanym piekarniku przez ok. 15 minut.
KROK 5: Gotową pizzę podawaj udekorowaną świeżym szpinakiem.
Źródło: naszakasza.pl