Składniki:
¾ szklanki kaszy quinoa
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka oliwy
Dodatki:
sos pomidorowy (do passaty pomidorowej dodaj czosnek i oregano, a następnie odparuj na patelni)
mozzarella
suszone pomidory
pesto bazyliowe
rukola
Przygotowanie:
Przesyp kaszę do gęstego sitka, a następnie dokładnie ją przepłucz wodą. Umieść kaszę w naczyniu, ponownie zalej wodą i odstaw na noc.
Następnego dnia odcedź wodę, a kaszę przełóż do robota kuchennego. Dosyp sól i proszek do pieczenia, a także dolej odrobinę wody (1/4 szklanki). Zmiksuj wszystko na gładką masę.
W piekarniku nagrzej okrągłą formę do ciasta w 180 stopniach Celsjusza. Następnie przy pomocy rękawicy kuchennej wyjmij ją, rozprowadź na niej odrobinę oliwy i wyłóż spód masą z kaszy. Piecz kwadrans w 180 stopniach, a potem odwróć placek i piecz kolejne 5 minut.
Wyjmij formę z piekarnika, posmaruj spód pizzy sosem pomidorowym i wyłóż na wierzch pozostałe dodatki (poza rukolą). Piecz kilka minut, dopóki ser się nie roztopi.
Podawaj z rukolą.
Źródło: www.papilot.pl