[Przepis] Pizza na spodzie z kurczka bez dodatku mąki2 min read

Składniki:

  • 400g mięsa mielonego z kurczaka
  • 1 duże jajko lub 2 mniejsze
  • 50g sera tartego Cheddar
  • 40g sera tartego Mozzarella
  • 50g sosu pomidorowego
  • 30g wędzonego boczku
  • 2-3 pieczarki
  • sól, pieprz
  • łyżeczka ziół prowansalskich

Przygotowanie:

Do przygotowania spodu wykorzystamy mielone mięso z kurczaka. Przekładamy je do większej miski, dodajemy jedno większe jajko lub dwa mniejsze, ser tarty Cheddar, w zastępstwie może to być tarty Grana Padano lub Parmezan, następnie przyprawy – sól, pieprz oraz łyżeczka ziół prowansalskich. Całość wystarczy tylko zmiksować przez chwilę, ja użyłam końcówki blendera żyrafy, ale jak macie thermomix to również sprawdzi się bardzo dobrze. 

Gotową masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadzamy nadając kształt pizzy. Grubość masy powinna wynosić około 0,5cm lub trochę mniej. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 210°C, opcja grzania góra -dół przez około 20-25 minut po czym wyjmujemy i układamy ulubione dodatki. U mnie jest to sos pomidorowy, który rozprowadzamy na całym spodzie, dzięki temu nasza pizza nie będzie później taka sucha. Pozostał nam do ułożenia tarty ser mozzarella, kawałki wędzonego boczku, pieczarki, papryki i na końcu znów posypujemy całość serem. Tak przygotowaną pizzę wstawiamy znów do piekarnika na około 10 minut, aż wierzch ładnie się przypiecze. Gotową wystarczy pokroić i już można zjadać. Dla podniesienia ilości tłuszczu można ją jeszcze polać np. dobrej jakości oliwą. Smacznego:)

Źródło: https://tlustegary.pl/