- około 200g mąki razowej żytniej lub pszennej
- ok. 200 ml wody
- 1,5 dag drożdży
- 1-2 łyżek oliwy z oliwek
- łyżka cukru, szczypta soli
- szczypta papryki (słodkiej lub ostrej)
- odrobina ziół włoskich lub do pizzy
- 1 duży pomidor
- 1 cebula
- 1 opakowanie sera mozarella (białego)
- listki bazylii
- przyprawa do pizzy
- ketchup lub koncentrat pomidorowy
- kilka pieczarek
- odrobina oliwy
Etapy przygotowania
1
Przygotować zaczyn, drożdże pokruszyć w miseczce, wymieszać z cukrem i zalać ok. 180-200 ml ciepłej (nie wrzącej) wody, posypać odrobiną mąki, przykryć ściereczką i odstawić na 20 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę połączyć z papryką, solą i ziołami. Gdy zaczyn wyroście, wlać go do mąki, dodać oliwę i wyrabiać na zwarte ciasto. Ciasto oprószyć mąką i pozostawić w misce przykryte, w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 20-30 min.
2
Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na plastry. Mozarellę i cebulę również pokroić na plastry. Pieczarki obrać pokroić na plasterki i podsmażyć przez moment na oliwie, do momentu w którym puszczą wodę.
3
Gdy ciasto wyrośnie, podzielić je na 2 części. Na blaszce do pizzy rozłożyć ciasto uzyskując cieniutki placek. Zawinąć brzegi. Ciasto posmarować ketchupem, lub koncentratem pomidorowym, ułożyć pieczarki, cebulę i pomidory, posypać przyprawą do pizzy, ułożyć plasterki mozarelli i udekorować listka mi bazylii.
Piec w piekarniku nagrzanym do ok. 180-200 stopni, przez ok. 20 -25 min.
Źródło: targsmaku.pl