[Przepis] Pizza orkiszowa ze szparagami1 min read

Składniki:

Ciasto

  • 1,50 szklanki mąki orkiszowej
  • 1,50 szklanki mąki pszennej
  • 30 g drożdży
  • 1,50 szklanki wody
  • 9 łyżek oliwy z oliwek
  • sól

Sos

  • 250 ml śmietany kremówki 36%
  • 4 ząbki czosnku świeżego
  • gałka muszkatołowa mielona
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Wierzch

  • 700 g szparagów (zielonych)
  • 375 g sera mozzarella
  • 1 cebula czerwona

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki ciasta zagnieć, miskę przykryj ręcznikiem i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce żeby wyrosło.
  2. Schłodzoną śmietanę przelej do miseczki i dopraw przeciśniętym przez praskę czosnkiem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
  3. Szparagi wrzuć do osolonego wrzątku, gotuj kilka minut po czym przelej zimną wodą.
  4. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni.
  5. Z ciasta uformuj 8 małych okrągłych placków (po 4 na jedną blachę piekarnikową).
  6. Na pizze wyłóż sos a następnie rozdrobnioną mozzarellę, pokrojone w mniejsze kawałki szparagi i piórka cebuli.
  7. Wstaw do piekarnika i piecz przez 15 minut. Jeżeli używasz termoobiegu, możesz wstawić dwie blachy jednocześnie.

 

Źródło: milionsmakow.pl