Składniki:
Ciasto
- 1,50 szklanki mąki orkiszowej
- 1,50 szklanki mąki pszennej
- 30 g drożdży
- 1,50 szklanki wody
- 9 łyżek oliwy z oliwek
- sól
Sos
- 250 ml śmietany kremówki 36%
- 4 ząbki czosnku świeżego
- gałka muszkatołowa mielona
- sól
- pieprz czarny mielony
Wierzch
- 700 g szparagów (zielonych)
- 375 g sera mozzarella
- 1 cebula czerwona
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki ciasta zagnieć, miskę przykryj ręcznikiem i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce żeby wyrosło.
- Schłodzoną śmietanę przelej do miseczki i dopraw przeciśniętym przez praskę czosnkiem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
- Szparagi wrzuć do osolonego wrzątku, gotuj kilka minut po czym przelej zimną wodą.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni.
- Z ciasta uformuj 8 małych okrągłych placków (po 4 na jedną blachę piekarnikową).
- Na pizze wyłóż sos a następnie rozdrobnioną mozzarellę, pokrojone w mniejsze kawałki szparagi i piórka cebuli.
- Wstaw do piekarnika i piecz przez 15 minut. Jeżeli używasz termoobiegu, możesz wstawić dwie blachy jednocześnie.
Źródło: milionsmakow.pl