PIZZA STICKS – PALUSZKI PEPPERONI
GŁÓWNE SKŁADNIKI
- ¼ szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia (60 ml)
- ½ łyżeczki czosnku w proszku
- ½ łyżeczki włoskiej przyprawy
- mąka uniwersalna
- opakowanie ciasta do pizzy
- 40 plasterków pepperoni
- 2 łyżki startego parmezanu
- ulubione sosy do pizzy
Przygotowanie. Przepis na osiem paluszków:
Zanurz drewniane patyczki do szaszłyków w wodzie na co najmniej 30 minut, aby zapobiec poparzeniu.
Rozgrzej piekarnik do 200˚C i wyłóż trzy blachy do pieczenia (lub tyle, ile będziesz potrzebować) papierem do pieczenia.
W miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, czosnek w proszku i włoską przyprawę. Odłóż na bok.
Rozwałkuj ciasto do pizzy na lekko posypanej mąką stolnicy i pokrój na 8 pasków.
Złóż 5 kawałków pepperoni na ćwiartki i nakręć na patyczek, pozostawiając ok 2,5-centymetrowe odstępy. Powtórz, aby w sumie uzyskać 8 szaszłyków.
Zaczynając od szpiczastego końca szpikulca, owijaj pasek ciasta wokół pepperoni, dociskając dobrze i ułóż na przygotowanym blasze do pieczenia. Powtórz z pozostałymi szaszłykami.
Posmaruj szaszłyki przyprawionym olejem i posyp parmezanem.
Piecz szaszłyki przez 10-12 minut, obracając do połowy, aż ciasto stanie się złotobrązowe.
Podawaj z ulubionymi sosami do pizzy.
PIZZA STICKS – PALUSZKI MARGHERITA
GŁÓWNE SKŁADNIKI
- 40 pomidorów cherry
- opakowanie ciasta do pizzy
- 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
- ½ szklanki posiekanego sera mozzarella (50 g)
- posiekana świeża bazylia
- pesto – do serwowania paluszków
Przygotowanie. Przepis na osiem paluszków:
Zanurz drewniane patyczki do szaszłyków w wodzie na co najmniej 30 minut, aby zapobiec poparzeniu.
Rozgrzej piekarnik do 200˚C i wyłóż trzy blachy do pieczenia (lub tyle, ile będziesz potrzebować) papierem do pieczenia.
Rozwiń ciasto do pizzy na lekko posypanej mąką stolnicy i pokrój na 8 pasków.
Nadziej 5 pomidorków cherry na patyczek, zachowując około 2,5-centymetrowe odstępy między nimi. Powtórz, aby w sumie uzyskać 8 szaszłyków.
Zaczynając od szpiczastego końca szpikulca, owijaj pasek ciasta wokół pomidorów, ściskając u dołu i ułóż na przygotowanej wcześniej blasze do pieczenia.
Posmaruj szaszłyki oliwą i posyp serem mozzarella.
Piec szaszłyki przez 10-12 minut, obracając do połowy, aż ciasto stanie się złotobrązowe.
Udekoruj bazylią i podawaj z pesto.
PIZZA STICKS – PALUSZKI VEGE
GŁÓWNE SKŁADNIKI
- 225 g pieczarek oczyszczonych i podzielonych na ćwiartki
- ½ średnia czerwona cebula, pokrojona w kostkę
- 1 zielona papryka posiekana i pokrojona w kostkę
- sól
- czarny pieprz
- ¼ łyżeczki płatków czerwonej papryki (lub papryka w proszku)
- ¼ szklanki oliwy
- opakowanie ciasta do pizzy
- ½ szklanki posiekanego sera mozzarella (50 g)
SOS RANCZERSKI DO PODANIA
- 1/3 szklanki majonezu
- 1/4 szklanki jogurtu naturalnego
- ząbek cz
- 1 łyżka drobno posiekanej cebuli
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka posiekanej natki i koperku
- 1/3 łyżeczki musztardy
- szczypta papryki w proszku
Przygotowanie. Przepis na osiem paluszków:Zanurz drewniane patyczki do szaszłyków w wodzie na co najmniej 30 minut, aby zapobiec poparzeniu.
Rozgrzej piekarnik do 200˚C i wyłóż trzy blachy do pieczenia (lub tyle, ile będziesz potrzebować) papierem do pieczenia.
Rozłóż grzyby, cebulę i paprykę równomiernie na blasze do pieczenia. Dopraw solą, pieprzem i płatkami czerwonej papryki i skrop 2 łyżkami oliwy z oliwek. Włóż do piekarnika.
Piecz warzywa przez 15 minut, aż grzyby staną się złotobrązowe. Wyjmij z piekarnika i odstaw na bok do ostygnięcia.
Rozwałkuj ciasto do pizzy na lekko posypanej mąką stolnicy i pokrój na 8 pasków.
Nadziej kawałek każdego warzywa na szaszłyki, zostawiając ok. 2,5-centymetrowe odstępy.
Zaczynając od szpiczastego końca patyczka owijaj pasek ciasta wokół warzyw, dociskając u dołu i ułóż na przygotowanym blasze do pieczenia.
Posmaruj szaszłyki pozostałymi 2 łyżkami oleju i posyp serem mozzarella.
Piecz szaszłyki przez 10-12 minut, obracając do połowy, aż ciasto stanie się złotobrązowe.
Podawaj z sosem ranch do zanurzania.
Źródło: www.gotowanie.onet.pl