Składniki na 2 duże lub 4 mniejsze pizze:
Spód:
- 500 g mąki 00 lub taką jaką mamy:)
- 300 ml letniej wody
- 7 g suszonych drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- szczypta soli
Na wierzch:
- Puszka pomidorów krojonych
- 1 kulka sera mozzarella
- tarty parmezan
- plastry szynki parmeńskiej
- rukola
- oliwa truflowa lub zwykła
- sól, pieprz, zioła tj. bazylia, oregano
Wykonanie:
Do miski wlać wodę oraz wsypać drożdże i cukier. Zamieszać i zostawić na 5 minut. Następnie wsypać mąkę oraz sól i zacząć wyrabianie ciasta. Najpierw mieszamy łyżką, a następnie przekładamy ciasto na blat i zagniatamy. Ciasto zagniatać, aż będzie elastyczne i jednolite. Przełożyć z powrotem do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę do 2 (Można też przyśpieszyć proces wyrastania ciasta wstawiając miskę do piekarnika nagrzanego do 30 stopni na pół godziny).
Gdy ciasto wyrośnie podzielić na mniejsze kawałki, a następnie każdą część uformować w placki pizzy rękami.
Puszkę pomidorów przełożyć do miski i rozgnieść w rękach kawałki pomidorów na purre. Doprawić solą i pieprzem oraz ziołami.
Na placki pizzy rozłożyć równomiernie sos pomidorowy. Kulkę mozzarelli porwać w palcach ma małe kawałki i rozłożyć na sos. Następnie ułożyć szynkę parmeńską.
Doprawić szczyptą soli i pieprzu.
Pizze pieczemy w piekarniku nagrzanym na maksymalną dostępną moc. Przykładowo dla temperatury 230 stopni pizza powinna się piec ok. 10 minut. Im wyższa temperatura tym krótsze pieczenie. W naszym piekarniku możemy piec z temperaturą 280 stopni i wtedy wychodzi nam 6-7 minut. Najlepiej użyć opcji dolnej grzałki z termoobiegiem.
Gdy pizza się upiecze posypujemy ją tartym parmezanem, rukolą oraz skraplamy oliwą truflową.
Źródło: http://homeonthehill.pl