[Przepis] Pizza po koreańsku3 min read

Składniki:

Ciasto na pizze:

  • 500g mąki pszennej (najlepiej typ włoski “00”, do dostania np. w lidlu, Gdańskich Młynów)
  • 320 ml letniej wody
  • 5g suchych drożdzy, lub 10g świeżych
  • 15g soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 25ml oliwy z oliwek

Sos gochujang (200ml):

  • 2 łyżeczki pasty gochujang (do dostania w internecie lub sklepach azjatyckich)
  • 2 łyżeczki ketjap manis (słodki sos sojowy, można pominąć i zastąpić większą ilością cukru)
  • łyżka octu ryżowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • łyżka oliwy
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • łyżeczka przecieru pomidorowego
  • 3 łyżeczki cukru brązowego
  • 5 łyżek wody
  • 3 łyżeczki ziaren sezamu

Pizza dodatki:

  • Kimchi 3 łyżki (na każdy placek)
  • boczniaki
  • szczypior
  • kolendra
  • kiełki fasoli mung

Przygotowanie:

  1. Zaczynamy od wlania wody do miski, do niej wsypujemy cukier i drożdże. Mieszamy – zrobi nam się zaczyn. Po chwili do wody dodajemy oliwę.
  2. Do dużej miski przesiewamy mąkę, jeżeli nie macie jakiegoś specjalnego sprzętu, zwykłe sitko wystarczy. Do mąki dodajemy sól. Jeżeli użyjecie mąki do pizzy, z bardzo drobnym typem przemiału, ciasto wyjdzie delikatniejsze i będzie łatwiejsze w obróbce.
  3. Do mąki wlewamy prawię całą wodę, zostawiając odrobinę gdyby okazało się, że ciasto już jest idealne, różna mąką różnie przyjmuję wodę.
  4. Mieszamy na początku łyżką, gdy mamy jednolitą masę, zaczynamy wyrabiać łapkami. To ten moment kiedy oceniamy czy ciasto jest za mokre czy za suche. Jeżeli za mokre dosypujemy odrobinę mąki, za suche dolewamy pozastałą wodę.
  5. Ciasto powinno być lepkie, jednak jeżeli użyjemy siły to odchodzi od ścianek miski, lub naszych rączek. Zostawiamy w misce na pól godziny do wyrośnięcia.
  6. Po tym czasie, wyjmujemy ciasto z miski, na posypany mąką blat. Dzielimy na taką ilości, ile chcemy otrzymać placków. Kulkujemy każdą część ciasta, i odstawiamy na kolejne 30 minut wyrastania, na posypany mąką talerz/tackę/blat.
  7. Przygotowujemy sos gochujangSezam prażymy na suchej patelni. W misce łączymy pastę gochujangsos sojowyketjap manisolej sezamowyoliwęcukierwodęprzecier pomidorowy i prażony sezam. Całości mieszamy najlepiej rózgą, żeby wszystko dobrze się połączyło.
  8. Gdy kulki ciasta urosną, możemy zacząć je formować. Na posypanym mąką blacie zaczynamy rozciągać ciasto. Kolistymi ruchami dłoni, kręcimy ciastem rozciągając je. Możemy je podnosić, trzymając za krawędź, żeby własnym ciężarem się rozciągała.
  9. Gdy mamy uformowany placek, kładziemy go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy sosem gochujang, kładziemy kimchiboczniaki pokrojone w paski, pizze solimy, pieprzymy i polewamy oliwą z wierzchu.
  10. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do maksymalnej możliwej temperatury, prawdopobnie będzie to 250°C (góra-dół). Pieczemy do 10 minut, obserwując czy się nie spala. Po wyjęciu posypujemy kolendrą szczypiorkiem, kiełkami. Można polać z wierzchu większą ilością sosu gochujang, do czego bardzo namawiam.

Źródło: https://vegusek.pl/kimchi-pizza/