Składniki:
- 1 opakowanie ciasta drożdżowego
- 100ml sosu pomidorowego
- 1/2 cukinii
- 1 czerwona cebula
- 1/2 szklanki czarnych oliwek
- 1 opakowanie mini mozzarelli
- jajko
- oregano
Przygotowanie:
Z ciasta drożdżowego wytnij jak największy okrąg. Na jego środku postaw do góry dnem miseczkę o średnicy 10cm. Naokoło miseczki rozsmaruj sos pomidorowy omijając 1cm brzegu. Cukinię i cebulę pokrój w cienkie plastry. Na sosie pomidorowym rozłóż plastry cukinii, czerwonej cebuli, mini mozzarellę oraz oliwki. Całość posyp suszonym oregano. Zdejmij miseczkę i na kółku ciasta, które znajdowało się pod miską wykonaj cztery nacięcia – jedno pionowo, drugie poziomo i dwa po skosie- tak aby powstało osiem trójkątów. Każdy z trójkątów wywiń na zewnątrz i połącz z brzegiem ciasta drożdżowego. Wierzch ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz w 180 stopniach C przez 15 min.
Źródło: haps.gazeta.pl