Ilość porcji: 2 duże pizze (4 porcje)
Makro: 298 KCAL BIAŁKO: 14 | WĘGLOWODANY: 26 | TŁUSZCZE: 16
Składniki na pizzę:
- 250 g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
- 1 łyżeczka suszonych drożdży
- 1 czubata łyżeczka soli
- szczypta cukru
- 150 ml wody
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Dodatki:
- 2 awokado
- sok z ½ cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 100 g miękkiego sera koziego lub fety
- 1 mozzarella
- 8-10 pomidorków koktajlowych
- 1 czerwona cebula
- 4-6 jajek
- 2 łyżki ziaren granatu
- ½ pęczka kolendry
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Składniki na ciasto dokładnie wyrabiamy na stolnicy do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. Formujemy kulę, wstawiamy do natłuszczonej miski i szczelnie przykrywamy folią spożywczą. Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na 60 minut albo wstawiamy na noc do lodówki. Jeżeli rosło w lodówce wyjmujemy je na pół godziny przed pieczeniem, żeby osiągnęło temperaturę pokojową.
- Awokado rozdrabniamy widelcem. Dodajemy sól, pieprz, sok z cytryny i zmiażdżony czosnek. Cebule kroimy w bardzo cienkie plasterki, pomidorki przekrajamy na pół.Piekarnik rozgrzewamy do 230ºC (termoobieg) lub na maksymalną temperaturę (góra dół).
- Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, każdą rozwałkowujemy na kształt pizzy. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdej pizzy rozsmarowujemy guacamole, układamy po połowie cebuli i poszarpanej mozzarelli. Dodajemy pomidorki koktajlowe i posypujemy kozim serem. Na każdą pizzę wbijamy 2-3 jajka i pieczemy 10 minut, aż białka się zetną, ale żółtka pozostaną płynne. Solimy, pieprzymy, posypujemy granatem i kolendrą. Jeżeli robimy dwie pizze najlepiej wstawiać je do pieca jedna po drugiej, a nie obie na raz.
Źródło: https://flymetothespoon.com/