Składniki:
Ciasto:
- 2 łyżeczki drożdży w proszku
- 250ml letniej wody
- 600g mąki (najlepiej poznańskiej)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Sos pomidorowy:
- 500g pasty pomidorowej
- 1 ząbek czosnku rozgnieciony
- 1 łyżka masła
- pieprz, sól
Wierzch pizzy:
- 100g kulek mozzarelli przepołowionych
- 300g pomidorków koktajlowych przepołowionych
- mała garść posiekanych liści świeżej bazylii
- mały słoik czarnych oliwek
- starty parmezan
- sól, pieprz
Przygotowanie ciasta:
Do letniej wody dodajemy drożdże , mieszamy i odstawiamy na kilka minut. Ja mieszam zawsze trzepaczką, bo szybko się drożdże rozpuszczają. Do pojemnika wsypujemy mąkę, wlewamy oliwę i mieszamy. Następnie dodajemy drożdże i miksujemy do momentu uzyskania jednolitej masy, która nie będzie się przyklejać do brzegów naczynia. W razie gdy ciasto będzie za gęste dolewamy trochę letniej wody. Ciasto przekładamy do czystej miski i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby urosło. Ja zawsze miskę owijam w koc i kładę na kanapie.
Przygotowanie sosu:
Do rondelka wlewamy pastę pomidorową, dodajemy masło i rozgnieciony czosnek. Gotujemy na średnim ogniu, aż sos zredukuje się o połowę. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
Przygotowanie:
Kiedy ciasto urośnie, przekładamy je na posypaną mąką stolnicę i kroimy na dwie części. Każdą część wałkujemy na okrągły placek. I teraz gwóźdź programu: Patelnia! Jeśli nie posiadamy patelni z metalową rączką.. odkręcamy plastikową rączkę. Patelnię stawiamy na gazie wlewamy trochę oliwy z oliwek i kładziemy na niej placek pizzy. Smażymy ok. 4-5 min. aż ciasto lekko się zarumieni od spodu. Następnie smarujemy sosem pomidorowym i układamy składniki: mozzarellę, pomidorki, oliwki, bazylię. Doprawiamy solą i pieprzem i na koniec posypujemy startym parmezanem. Tak przygotowaną pizzę wkładamy na 10-15 minut do piekarnika nagrzanego do 220°C. Gotową pizzę ściągamy z patelni, posypujemy świeżą posiekaną bazylią i kroimy na mniejsze części. Z drugą pizzą postępujemy jak wyżej. Oczywiście możecie dodać na pizzę dowolne składniki.
Źródło: fiolinea.blogspot.com