Ciasto – składniki:
- 12 g świeżych drożdży
- 50 ml mleka
- 0,5 łyżeczki cukru
- 50 ml oliwy
- 370 ml letniej wody
- 1,5 łyżeczki soli
- 500 g mąki typu 550 lub specjalnej mąki do pizzy
Sos – składniki:
- 0,5 litra passaty pomidorowej
- kilka gałązek świeżej bazylii
- 50 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
Dodatki – składniki:
- 100 g szynki prosciutto
- 100 g sera mozzarella w małych kulkach
- 100 g sera gouda
- 1 garść liści rukoli
- 30 ml oliwy
Przepis na pizzę Magdy Gessler:
Drożdże mieszamy w szklance z mlekiem i cukrem. Wstawiamy je do garnka z ciepłą wodą na 10 minut. Gdy wyrosną, wlewamy je do miski z oliwą, wodą i solą. Mieszamy i powoli wsypujemy do tego mąkę. Energicznie wyrabiamy ciasto. Gdy będzie odchodzić od ręki, wkładamy je do dużego pojemnika na żywność i wstawiamy do lodówki (od kilku godzin do dwóch dni). Im dłużej fermentuje, tym łatwiej je potem uformować w placek.
Schłodzone ciasto dzielimy na 200-gramowe kulki i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Jedną z kulek obtaczamy w mące i formujemy na płaski placek. Rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni. Przekładamy placek na blachę posypaną mąką. Rozprowadzamy na nim sos z passaty pomidorowej, bazylii, oliwy i soli. Kładziemy startą goudę i połowę kulek mozzarelli. Wstawiamy do piekarnika na 15 minut.
Po wyjęciu dokładamy szynkę i resztę mozzarelli. Posypujemy rukolą i polewamy oliwą. Niewykorzystane kulki ciasta zawijamy w folię i mrozimy.
Źródło: fokus.tv