Składniki:
- Ciasto:
25 Gramów
ŚWIEŻE DROŻDŻE
150 Mililitrów
LETNIA WODA
1 Łyżeczka
CUKIER
2 Łyżki
OLIWA Z OLIWEK
250 Gramów
MĄKA PSZENNA
1 Łyżeczka
SÓL
Sos pomidorowy:
1 Szklanka
PASSATA POMIDOROWA ŁOWICZ - 2 Łyżeczki
KONCENTRAT POMIDOROWY ŁOWICZ - 1 Łyżeczka
SUSZONE OREGANO
1 Szczypta
SÓL
1 Szczypta
PIEPRZ
1 Łyżka
OLIWA Z OLIWEK EXTRA VIRGIN
Dodatki:
200 Gramów
PIECZARKI
1 Sztuka
CEBULA
1 Słoik
SUSZONE POMIDORY W OLEJU
100 Gramów
MOZZARELLA
Przygotowanie
- Z drożdży przygotować rozczyn i odstawić do spienienia na 15 minut. Mąkę przesiać na stolnicę razem z solą, formując kopczyk. Zrobić wgłębienie w mące, wlewać w nie stopniowo wodę z drożdżami, zagarniając jednocześnie mąkę do środka. Stopniowo i powoli łączyć wszystkie składniki, na koniec ulepić kulę z ciasta. Wyrabiać przez 10 minut, aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i miękkie. Ciasto włożyć do miski, wierzch posmarować cienką warstwą oliwy z oliwek. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę do podwojenia objętości.
- Ciasto wyjąć z miski, położyć na oprószonym mąką blacie i wyrabiać przez około 2 – 3 minuty. Rozwałkować na placek o średnicy około 30 – 35 cm. Odstawić na około 10 min. Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę w piórka a pomidory na mniejsze części. Wszystko razem przesmażyć na dużym ogniu zaczynając od cebuli i używając oleju z pomidorów. Wszystkie składniki na sos pomidorowy wymieszać razem w miseczce.
- Na placek ciasta rozsmarować 5 łyżek sosu pomidorowego, posypać serem (opcjonalnie) i układać przesmażone dodatki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 stopni i piec około 10-15 minut.
Źródło: www.uwielbiam.pl