[Przepis] Pizza wegetariańska1 min read

Składniki:

  • Ciasto:
    25 Gramów
    ŚWIEŻE DROŻDŻE
    150 Mililitrów
    LETNIA WODA
    1 Łyżeczka
    CUKIER
    2 Łyżki
    OLIWA Z OLIWEK
    250 Gramów
    MĄKA PSZENNA
    1 Łyżeczka
    SÓL
    Sos pomidorowy:
    1 Szklanka
    PASSATA POMIDOROWA ŁOWICZ
  • 2 Łyżeczki
    KONCENTRAT POMIDOROWY ŁOWICZ
  • 1 Łyżeczka
    SUSZONE OREGANO
    1 Szczypta
    SÓL
    1 Szczypta
    PIEPRZ
    1 Łyżka
    OLIWA Z OLIWEK EXTRA VIRGIN
    Dodatki:
    200 Gramów
    PIECZARKI
    1 Sztuka
    CEBULA
    1 Słoik
    SUSZONE POMIDORY W OLEJU
    100 Gramów
    MOZZARELLA

Przygotowanie

  1. Z drożdży przygotować rozczyn i odstawić do spienienia na 15 minut. Mąkę przesiać na stolnicę razem z solą, formując kopczyk. Zrobić wgłębienie w mące, wlewać w nie stopniowo wodę z drożdżami, zagarniając jednocześnie mąkę do środka. Stopniowo i powoli łączyć wszystkie składniki, na koniec ulepić kulę z ciasta. Wyrabiać przez 10 minut, aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i miękkie. Ciasto włożyć do miski, wierzch posmarować cienką warstwą oliwy z oliwek. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę do podwojenia objętości.
  2. Ciasto wyjąć z miski, położyć na oprószonym mąką blacie i wyrabiać przez około 2 – 3 minuty. Rozwałkować na placek o średnicy około 30 – 35 cm. Odstawić na około 10 min. Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę w piórka a pomidory na mniejsze części. Wszystko razem przesmażyć na dużym ogniu zaczynając od cebuli i używając oleju z pomidorów. Wszystkie składniki na sos pomidorowy wymieszać razem w miseczce.
  3. Na placek ciasta rozsmarować 5 łyżek sosu pomidorowego, posypać serem (opcjonalnie) i układać przesmażone dodatki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 stopni i piec około 10-15 minut.

Źródło: www.uwielbiam.pl