Składniki:
Ciasto:
-
-
- 200 ml mleka
- 350 g mąki
- 25 g świeżych drożdży
- 1/3 szkl. oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
-
Dodatki:
-
- 1 bakłażan
- 1/2 żółtej papryki
- 12 pomidorków koktajlowych
- 4 łyżki kaparów
- 4 łyżki czarnych oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 200 g sosu pomidorowego z kartonu
- 40 ml oliwy z oliwek
- 20 ml octu balsamicznego
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki ziół prowansalskich
Przygotowanie:
1. Podgrzej mleko. Drożdże utrzyj z cukrem, dolej mleko i wymieszaj wszystko, dosypując ok. 50 g mąki. Tak przygotowany rozczyn odstaw na 15–20 minut
2. W czasie gdy rozczyn wyrasta, pokrój warzywa. Bakłażana i pomidorki potnij w cienkie plastry, a paprykę w słupki.
3. Przygotuj sos pomidorowy, dodając do sosu z kartonu 40 ml oliwy, sól, cukier, ocet, zioła prowansalskie i zmiażdżone ząbki czosnku.
4. Mąkę wymieszaj ze szczyptą soli i dodaj zaczyn. Wyrób energicznie ciasto, dodając stopniowo oliwę z oliwek (w 2–3 partiach). Jeżeli ciasto za bardzo się klei, możesz dodać odrobinę mąki. Przygotuj blaszkę do pieczenia pizzy (najlepiej taką specjalną z dziurkami w spodzie) i rozgrzej piekarnik do 180°C.
5. Ciasto podziel na pół i rozwałkuj na 2 placki o średnicy ok. 30 cm. Możesz też rozciągnąć ciasto palcami bezpośrednio na blaszce, na której będzie piekła się pizza. Placek z ciasta posmaruj sosem. Rozsmarowany sos przykryj warzywami i posyp kaparami i oliwkami. Wstaw pizzę do nagrzanego piekarnika na ok. 20 min. Brzegi upieczonej pizzy powinny być lekko złote. Podawaj pizzę na ciepło z dodatkiem świeżej rukoli i płatkami parmezanu.