Składniki:
- 250 gramów ciasta na pizzę
- 3 łyżki sosu pomidorowego (około 45 mililitrów)
- połowa banana pokrojona w cienkie plasterki
- 30 gramów szynki pokrojonej w cienkie plasterki
- szczypta przyprawy curry
- 125 gramów sera mozarella (w kulce lub tarta)
Przygotowanie:
Obieramy banana, którego połowę kroimy na drobne plasterki. Jedną kulkę ciasta formujemy tak, aby placek miał około 36 centymetrów średnicy. Nie używamy wałka, ponieważ wałkowaniem pozbędziemy się z ciasta powietrza. Proces formowania pizzy jest szczegółowo przedstawiony w przepisie na ciasto. Uformowany placek polewamy sosem pomidorowym z tego przepisu. Używamy około 3 łyżek stołowych sosu, czyli mniej więcej 45 mililitrów. Brzegi delikatnie smarujemy niewielką ilością oliwy. Pizzę wkładamy do rozgrzanego na maksymalną temperaturę piekarnika z włączonym grzaniem góra-dół oraz termoobiegiem na około 4 minuty. Po wyjęciu pizzy z piekarnika rozkładamy na niej mozzarellę. Można użyć zarówno świeżej w kulce, jak i startej wersji osuszonej. Dodajemy szynkę. W tej pizzy dobrze sprawdza się również boczek. Rozkładamy równomiernie pokrojone wcześniej plasterki banana. Posypujemy dość obficie przyprawą curry i wkładamy do piekarnika na około 4-5 minut, aż mozzarella zacznie „bąbelkować”.
Źródło: www.roadtripbus.pl