[Przepis] Pizza z batata1 min read

Składniki:

  • 1 batat o wadze ok. 350 g
  • 1 szklanka zmielonych na mąkę płatków owsianych
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól, pieprz
  • odrobina oliwy z oliwek
  • Sos pomidorowy:
  • 1/2 szklanki passaty pomidorowej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • Ulubione dodatki na wierzch: u mnie – chorizo, pieczarki, kukurydza, fasolka, rukola
  • Ser żółty do posypania

Przygotowanie:

Batata obrać, pokroić w kostkę. Ugotować na parze do miękkości. Całkowicie ostudzić i za pomocą praski ugnieść na puree. Połączyć z mąką owsianą i przyprawami – ciasto powinno mieć dość plastyczną strukturę (jeśli się lepi, dodać jeszcze odrobinę mąki). Uformować kulę, rozpłaszczyć ją i rozwałkować ciasto na okrąg o średnicy ok. 30 cm (najlepiej zrobić to od razu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej odrobiną oliwy). Spód nakłuć widelcem w kilku miejscach i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 15 minut.

Kiedy spód do pizzy się podpieka, wymieszać ze sobą wszystkie składniki na sos pomidorowy oraz przygotować pozostałe dodatki. Na podpieczony spód wyłożyć sos i wybrane składniki, posypać startym serem i wstawić do piekarnika na jeszcze na około 10 minut.

Źródło: www.planeta-smaku.pl