Składniki:
[duża pizza o średnicy 30-35 cm – porcja dla 2-3 osób)
Ciasto:
- 1 duży batat (około 300-350g)
- około 130 g mąki owsianej (u mnie 100 g owsianej i 30 g jaglanej, bo owsiana się skończyła 😉
- dodatkowo: łyżeczka oliwy
Sos pomidorowy:
- 200 g przecieru pomidorowego
- malutki ząbek czosnku
- łyżeczka oliwy
- świeże lub suszone oregano
- odrobina bazylii
- sól i grubo mielony pieprz
Dodatki: (poniżej moja propozycja – Ty możesz wybrać swoje ulubione, no może poza salami 😉
- 1 kulka mozzarelli
- 3 plasterki polędwicy lub innej dobrej jakości wędliny
- 1/4 papryki żółtej
- 6 pomidorków koktajlowych
- 1/2 małej czerwonej cebulki
- kilka czarnych oliwek
- kilka cienkich plasterków cukinii
- garść rukoli
- listki świeżego oregano
Przygotowanie:
Batata dokładnie myjemy, owijamy w folię aluminiową i pieczemy do miękkości przez około 1-1,5 godziny w temperaturze 180 st. C. Po wystudzeniu wyjmujemy z folii i delikatnie obieramy ze skórki. Miąższ batata rozgniatamy na puree, dodajemy mąkę. W zależności od ilości wody w ziemniaku będziesz jej potrzebować mniej lub więcej, więc dodawaj ją stopniowo. Ciasto powinno odklejać się od dłoni. Tak przygotowane ciasto przekładamy na dużą, płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia, uprzednio delikatnie posmarowanym kilkoma kroplami oliwy. Za pomocą dłoni lub wałka formujemy okrągły płaski placek o średni 30-35 cm. Całą powierzchnię ciasta nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 210 st. C na około 15 minut.
W czasie kiedy spód pizzy się podpieka blendujemy wszystkie składniki sosu. Dodatki kroimy według uznania.
Po 15 minutach wyjmujemy spód pizzy z pieca. Smarujemy równomiernie sosem, nakładamy warstwę sera mozzarella i ulubione dodatki. Wstawiamy ponownie do piekarnika na 8-12 minut (w zależności od zastosowanych składników). Po upieczeniu dzielimy pizzę na 8 kawałków. Posypujemy świeżą rukolą, połówkami pomidorków koktajlowych i listkami oregano.
Źródło: okiemdietetyka.pl