Składniki:
Ciasto :
-
50g świeżych drożdży
-
2 szklanki mąki pszennej
-
3/4 szklanki ciepłej wody
-
1 łyżka oliwy z oliwek
-
1 łyżeczka soli
-
1 łyżeczka cukru
-
oliwa do wysmarowania formy
Pesto
-
1 doniczka bazylii
-
30g orzeszków ziemnych
-
2 ząbki czosnku
-
50ml oliwy
-
100g startego żółtego sera gouda
Pozostałe składniki
-
200g fileta z kurczaka
-
100g pieczarek
-
1/2 czerwonej papryki
-
1/2 żółtej papryki
-
1 cebula
-
1 pomidor
-
120g sera mozzarella
-
120g żółtego sera gouda
-
sól do smaku
-
czarny pieprz mielony Prymat
-
oregano
Przygotowanie:
Ciasto Drożdże pokruszyć, dodać cukier, wlać wodę, dokładnie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia drożdży. Odstawić na około 20minut. Po tym czasie dodać przesianą mąkę, oliwę i sól. Ciasto dobrze wyrobić, przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Następnie wyrośnięte ciasta uformować na kształt pizzy i przełożyć do formy o średnicy 36cm wysmarowanej oliwą. Na brzegach uformować zagłębienia do wypełnienia pesto.
Pesto Wszystkie składniki przełożyć do malaksera i zmiksować na jednolitą konsystencję. .
Fileta pokroić w drobną kostkę, oprószyć solą, pieprzem i usmażyć na oliwie. Pieczarki pokroić w plasterki i ugotować w osolonej wodzie a papryki pokroić w kostkę.
Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oliwie. Dodać sparzonego, pozbawionego skórki i również drobno pokrojonego pomidora. Smażyć razem do momentu uzyskania jednolitego sosu. Doprawić solą, pieprzem i oregano.
Pizzę wysmarować sosem pomidorowym, ułożyć kawałki fileta, pieczarki, papryki, posypać startym żółtym serem oraz pokruszoną mozzarellą. Uformowane zagłębienia wypełnić pesto.
Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez około 30-35 minut.
Źródło: doradcasmaku.pl