Składniki
- 400 g mąki
- 1 opakowanie drożdży
- 50 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- ok. 250 ml ciepłej wody
- 200 dag tartej mozzarelli lub innego sera
- 200 ml sosu pomidorowego
- 150 g boczku pokrojonego w cienkie paski
- 1 duża cebula pokrojona w pół talarki
Przygotowanie:
- Mąkę, drożdże, oliwę, cukier, sól i wodę łączymy, zagniatamy, przekładamy do miseczki, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.
- Kiedy ciasto jest gotowe, dzielimy je na 2 części i wałkujemy na grubość pół centymetra.
- Ciasto smarujemy sosem pomidorowym a następnie układamy plastry boczku i cebuli i posypujemy żółtym serem.
- Całość wkładamy do dobrze nagrzanego piekarnika (200 st. C) i pieczemy ok. 18-20 minut.
- Po wyjęciu kroimy, polewamy oliwą i podajemy na stół.
Źródło: http://beszamel.se.pl/