Składniki na pizzę o średnicy ok. 30cm (lub większej):
- Połowa ciasta z poniższego przepisu
- 2 duże prawdziwki (lub kilka mniejszych)
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 czubata łyżka posiekanych listków natki pietruszki
- 60g sera ricotta
- 1 żółtko
- Odrobina gałki muszkatołowej
- Kulka mozzarelli (120g)
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka masła (opcjonalnie)
- Pieprz i sól do smaku
Do podania: listki tymianku, starty twardy ser do posypania, oliwa (u mnie grzybowa) i świeżo mielony czarny pieprz.
Ciasto:
- 250g mąki chlebowej (u mnie orkiszowa ale pszenna również świetnie się sprawdzi)
- 100g mąki krupczatki
- 100g mąki pełnoziarnistej
- 2 łyżki oliwy
- Jedna saszetka suszonych drożdży instant (7 – 8 g)
- Ok. 300ml ciepłej ale nie gorącej wody (szklanka)
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
- Ciasto: Drożdże, cukier, 2 łyżki oliwy i ciepłą wodę połączyć w małym garnuszku i odstawić przykryte ściereczką na 10-15 minut do spienienia. Woda nie powinna być gorąca bo sparzy drożdże i ciasto nie urośnie. Powinna mieć ok.30-40 stopni – taka by nie parzyła w palec ale była przyjemnie ciepła.
- W większej misce połączyć mąki z solą (dokładnie) i dodać spienione drożdże z wodą. Zamieszać łyżką po czym wyciągnąć ciasto i zagniatać prze ok. 10 minut aż będzie elastyczne i gładkie. W czasie gniecenia podsypywać mąką ale tylko tyle by nie kleiło się do ręki. Powinno być gładkie, elastyczne i miękkie. Następnie przełożyć zagniecione ciasto z powrotem do miski, wierzch skropić niewielką ilością oliwy, przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na ok. 1,5 – 2 godziny. Ciasto w tym czasie podwoi lub nawet potroi swoją objętość (zależy od drożdży).
- Piekarnik nagrzać do maksymalnej temperatury.
- Gdy piekarnik będzie się grzał, ciasto (połowę jego objętości) powygniatać ok. minuty, rozwałkować na placek o odpowiedniej średnicy i odstawić by odpoczęło (będzie bardziej wyrośnięte i smaczniejsze po upieczeniu). Resztę ciasta trzymać w misce w lodówce do czasu użycia.
- Grzyby oczyścić pędzelkiem lub szczoteczką i delikatnie opłukać. Borowiki posiekać w plasterki (razem z korzonkami – jest w nich mnóstwo smaku). Cebulę obrać i posiekać w piórka.
- Na patelni rozgrzać oliwę i masło (jeśli używamy) i podsmażyć na gorącym tłuszczy cebulę i grzyby (delikatnie posolić) – smażyć ok. 2 – 3 minut aż grzyby delikatnie zmiękną, a cebula się zeszkli.
- Do miseczki włożyć ser risotta, drobno posiekany czosnek, natkę pietruszki, żółtko, doprawić pieprzem, solą, gałką muszkatołową i dokładnie wymieszać – tak powstanie serowo ziołowy sos.
- Sosem posmarować ciasto, na nim ułożyć część podsmażonych prawdziwków i cebuli. Mozzarellę porwać i równomiernie ułożyć na cieście. Na wierzchu położyć resztę grzybów i cebuli, posypać solą, pieprzem i natką pietruszki.
- Surową pizzę włożyć do nagrzanego (do maksymalnej temperatury piekarnika) i natychmiast skręcić temperaturę do ok. 230 stopni. Piec ok. 9 – 11 minut (kontrolować stopień wypieczenia).
- Upieczoną przenieść na deskę lub talerz, posypać listkami tymianku, polać oliwą, zetrzeć odrobinę twardego sera i posypać świeżo mielonym czarnym pieprzem. Pokroić i jeść :).
Źródło: www.mojprzepisnazycie.pl