Składniki:
- Ciasto na pizzę:
- Mąka pszenna – 170g
- Woda ciepła – 90ml
- Drożdże świeże – 10g
- Cukier – 1/3 łyżeczki
- Sól – 1/3 łyżeczki
- Oliwa – 2 łyżki
- Dodatki:
- Burrata – 1szt
- Sos pomidorowy – 1 łyżka
- Świeże zioła – tymianek i rozmaryn
- Szynka dojrzewająca – 3 plasterki
- Cebula – 1szt
- Pomidory suszone z oleju – 2 plasterki
- Pomidory koktajlowe – 6szt
- Oliwki – 8szt
- Jalapeno marynowane – kilka plasterków
- + kasza manna do podsypania ciasta
Przygotowanie:
Do pieczenia pizzy polecam kamień. Ja używam szamotowego. Przed pieczeniem, kamień należy nagrzać. Wkładamy go do piekarnika, na wysoką półkę i nagrzewamy piekarnik na maksymalną temperaturę. Kamień powinien grzać się przez co najmniej godzinę, więc najlepiej nagrzewać go już zanim weźmiemy się za zagniatanie ciasta.
Ciepłą wodę mieszamy z drożdżami i cukrem. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy resztę składników. Ciasto długo zagniatamy – powinno być elastyczne i gładkie. Odstawiamy pod przykryciem na wyrośnięcia na co najmniej godzinę.
Po tym czasie ciasto rozciągamy lub rozwałkowujemy, podsypując kaszą manną. Pizzę najlepiej przygotować na drewnianej łopatce podsypanej kaszą manną, aby bez problemu zsunąć ją na kamień. Na cieście rozprowadzamy sos pomidorowy, posypujemy ziołami. Układamy dodatki – szynkę i warzywa.
Pizzę zsuwamy na kamień i pieczemy do zarumienienia – u mnie wystarczyło 5-6 minut.
Na upieczonej pizzy układamy burratę. Pizzę kroimy na kawałki i na każdy nakładamy kawałek sera.
Źródło: https://smaker.pl/