Składniki:
na 2 pizze po ok. 30cm:
Ciasto:
- 16 gświeżych drożdży lub 8 g suszonych
- ¾ szklanki letniej wody
- ½ łyżeczki cukru
- 2 szklanki mąki (ok. 320g)
- ½ łyżeczki soli
- 3 łyżki oliwy
- dodatkowo trochę semoliny lub kaszy manny
Sos:
- 200 g passaty pomidorowej rustica
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- ¼ -½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
- sól
Dodatki:
- 125 g twardej mozarelli
- 80 g sera Manchego (owczy)
- 100 g chorizo, pokrojone w plasterki
- 1 nieduża papryka ramiro, pokrojona w krążki
- chili jalapeno, pokrojone w plasterki (u mnie marynowane) – ilość według uznania
- zielenina do posypania
Przygotowanie:
Mąkę przesiać, wymieszać z solą. Dodać rozpuszczone drożdże i oliwę. Wrobić gładkie i elastyczne ciasto (ok.5-7 minut). Będzie dość gęste. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na 60-90 minut.
Przygotować sos. Na oliwie zeszklić czosnek. Dodać pozostałe składniki. Doprowadzić do wrzenia. Dusić z lekko uchyloną pokrywką przez 15 minut, jeżeli trzeba dosolić. Odstawić do przestudzenia. Jeżeli chcemy, aby sos był gładki można przetrzeć przez sitko lub zmiksować.
Gdy ciasto podwoi objętość odgazować je raz uderzając. Podzielić na 2 części, odłożyć jeszcze na 10 minut (jeżeli nie mamy czasu można pominąć lub podzielić przed pierwszym wyrastaniem).
Blat podsypać semoliną lub kaszą manną. Z każdej porcji ciasta ręcznie uformować placek. Ułożyć na papierze do pieczenia Placki posmarować sosem pomidorowym zachowując niewielki brzeg. Posypać serami, rozłożyć pozostałe dodatki.
Piec w wysokiej temperaturze na dolnym poziomie piekarnika (blacha powinna być również rozgrzana) do zrumienienia brzegów. U mnie w 255°C przez ok. 10 minut.